ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα ταξικών σωματείων της Μαγνησίας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

κάλεσμα-ταξικών-σωματείων-της-μαγνησ-608589

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σωματεία και φορείς της περιοχής, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή συγκέντρωση στις 6 μμ. στην Πλατεία Ελευθερίας για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Την εισήγηση στη συνέντευξη έκανε η Εύη Καρυδάκη πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας που τόνισε:

«Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα σύμβολο για τους εργάτες όλου του κόσμου. Είναι μια μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσους έδωσαν τιτάνιους αγώνες, συχνά βαμμένους με αίμα, για να μπορέσουμε να ανθρωπέψουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η Πρωτομαγιά ήταν πάντοτε μια απεργιακή μάχη ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Όπως λέει και ο στίχος του τραγουδιού: «Δεν είναι αργία, είναι απεργία».

«Σε άλλες εποχές οι κυβερνήσεις χτυπούσαν αλύπητα τις εργατικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, τις έπνιγαν κυριολεκτικά στο αίμα, προκειμένου να μην απλωθεί το μήνυμα της πάλης ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Κατανοούσαν πολύ καλά ότι τα συνθήματα που η εργατική τάξη έβαζε στις σημαίες του αγώνα της, με βασικό αυτό του 8ωρου, αποτελούσαν απειλή για το σύστημα τους, γιατί έβαζαν τον εργάτη να σκεφτεί ότι ο λόγος που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του είναι ότι εργάζεται σαν ένα απλό γρανάζι μιας μηχανής που υπάρχει για να βγάζει αμύθητα κέρδη μια μικρή μειοψηφία.

Σήμερα η καταστολή απέναντι στις εργατικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα απέναντι στην Πρωτομαγιά, αποκτά πιο ραφιναρισμένες μορφές. Ο βούρδουλας υπάρχει βέβαια πάντα και οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων έδειξαν πως έχουν βαλθεί να τσακίσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που είχε κατακτήσει η τάξη μας. Οι δυνάμεις καταστολής του παρελθόντος έχουν όμως σήμερα πολύτιμους συμμάχους στην προσπάθεια τους να ξεστρατίσουν τη σκέψη των εργατών, να κοιμίσουν τις συνειδήσεις. Το κράτος έχει μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε μια επίσημη αργία, επιχειρώντας έτσι να την απονευρώσει από κάθε αγωνιστικό, διεκδικητικό περιεχόμενο. Και από κοντά οι δυνάμεις του συμβιβασμού στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, χορεύουν στον ίδιο σκοπό, μετατρέποντας μια μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης της εργατικής τάξης σε ευκαιρία για μια πασαρέλα σε κάποιους χώρους ποτισμένους με το αίμα εργατών».

Ακόμα, στη συνέντευξη τύπου παρεμβάσεις υπέρ του αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς έκαναν, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο Δημήτρης Νόκας πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Λίλα Πέτρου αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Μαγνησίας και ο Γιώργος Ρούσας εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας

Τα σωματεία που συμμετέχουν είναι: Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, Φοιτητικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου