ΤΟΠΙΚΑ

Το αγώνισμα της Μετανοίας – Ομιλία του Μητροπολίτη στον Στ’ Κατανυκτικό Εσπερινό

το-αγώνισμα-της-μετανοίας-ομιλία-του-626959

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, κατά την Ακολουθία του Στ’ και τελευταίου Κατανυκτικού Εσπερινού της φετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στη συνέχεια των ομιλιών του, ο Σεβασμιώτατος αφορμώμενος από τον λόγο του Κυρίου, όπως διασώζεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών»(Ματθ.δ΄17), αναφέρθηκε στο αγώνισμα της μετανοίας. Άλλωστε ο Υιός του Ανθρώπου ήρθε στον κόσμο, «καλέσαι αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Ματθ.9,13).

Με στοιχεία και από τον βίο της τιμωμένης Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, κατέδειξε τη σωτηριώδη σημασία που έχει για την ψυχή του πιστού χριστιανού, η συμμετοχή του στο μυστήριο της μετανοίας. Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Αγώνισμα η μετάνοια. Ο πιστός αγωνίζεται διαρκώς να ξεπερνά τον εαυτό του, προχωρώντας προς τον σκοπό του. «Η μετάνοια και αρχή εστί και μεσότης και τέλος της των χριστιανών πολιτείας», όπως έλεγε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Διαρκής μετάνοια, διαρκής επανάσταση, πνευματική και αγία. Το μυστήριο -το αγώνισμα- της μετανοίας πρέπει να το λαχταρούμε, να το προσδοκούμε, να το αναζητάμε. Έτσι η αγάπη μας προς την αμαρτία, να μεταβληθεί σε αγάπη προς τον Κύριο.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Κύριε, βοήθησέ με να σε αγαπήσω με τόση αγάπη, όση αγάπησα την αμαρτία στο παρελθόν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου