ΤΟΠΙΚΑ

Ξυπνούν μνήμες του «μαύρου» Νοέμβρη

ξυπνούν-μνήμες-του-μαύρου-νοέμβρη-628185

Στον «μαύρο» περασμένο Νοέμβριο του δεύτερου κύματος της πανδημίας παραπέμπουν οι εφημερίες των τελευταίων ημερών στο νοσοκομείο Βόλου που δοκιμάζεται εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας «χτυπά» ανελέητα τον Βόλο και τη Μαγνησία, ενώ η βαριά συμπτωματολογία που παρουσιάζουν αρκετοί από τους νοσούντες έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών άλλωστε ήταν η αιτία που από χθες ο δήμος Βόλου έχει ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή σε κατάσταση αυξημένου συναγερμούς, χωρίς ευτυχώς προς το παρόν να έχει αφενός οικονομικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες που είναι ανοιχτές και αφετέρου στην καθημερινότητα των πολιτών.

Χθες, Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 31 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Μαγνησία, αριθμός εμφανώς χαμηλότερος από τις προηγούμενες μέρες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια τίποτα, αφού είναι γνωστό ότι τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά και στο νοσοκομείο.

Εκτός από τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν στη Μαγνησία και πέντε επιπλέον θετικά rapid test στον έλεγχο που έγινε στα πλαίσια δράσεων ελέγχου της διασποράς του ιού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ μπροστά από το Τ.ΟΜ.Υ. Ιωλκού σε συνολικά 213 άτομα.

Αυξημένη νοσηρότητα

Τα αυξημένα κρούσματα έχουν ως αποτέλεσμα κατ’ επέκταση και αυξημένη νοσηρότητα και περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Χθες, Σάββατο, μέχρι το μεσημέρι είχαν γίνει 7 νέες εισαγωγές ασθενών στις κλινικές covid, οι οποίες πλέον λειτουργούν οριακά.

Σε σύνολο τριών ημερών στο νοσοκομείο εισήχθησαν για νοσηλεία επιπλέον 32 ασθενείς, αριθμός που όπως είναι φυσικό ανησυχεί τους γιατρούς, αφού αφενός φαίνεται πως ο ιός χτυπά πλέον οριζοντίως και καθέτως και αφετέρου υπάρχει προβληματισμός για τις αντοχές του συστήματος.

Αν οι εισαγωγές συνεχιστούν με την ίδια ροή και σήμερα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από αύριο Δευτέρα θα πρέπει να ανοίξει και η τρίτη κλινική κορονοϊού, στον χώρο που είναι αναπτυγμένο το ουρολογικό τμήμα.

Σημειώνεται κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οπότε το νοσοκομείο Βόλου έφτασε να νοσηλεύσει μέχρι 110 ασθενείς από κορονοϊό.

Χθες, στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονταν συνολικά στο Αχιλλοπούλειο 72 ασθενείς, αριθμός ρεκόρ για το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονταν επτά ασθενείς, τρεις άνδρες ηλικίας 70, 74 και 78 ετών και τέσσερις γυναίκες ηλικίας 56, 65, 76 και 77 ετών, ενώ στην Α΄ κλινική κορωνοϊού νοσηλεύονταν 30 ασθενείς και 31 νοσηλεύονταν στη Β’ κλινική. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονταν τέσσερις άνδρες ηλικίας 53, 61, 70 και μόλις 27 ετών.

Μία απώλεια χθες

Χθες καταγράφηκε επίσης μία απώλεια στο νοσοκομείο Βόλου. Πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 78 χρόνων, ο οποίος νοσηλευόταν με κορονοϊό περίπου 15 ημέρες, οι επιπλοκές όμως που του προκάλεσε ο ιός στάθηκαν μοιραίες για τη ζωή του.

Τρεις θάνατοι σήμερα

Μία γυναίκα 53 χρονών και δύο άνδρες, ηλικίας 65 και 74 χρονών, είναι τα νέα θύματα του κορονοϊού στη Μαγνησία. Οι τρεις ασθενείς νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Βόλου και υπέκυψα από επιπλοκή του ιού. Τα θύματα του κορονοϊού στη Μαγνησία από την έναρξη του δεύτερου κύματος ανέρχονται σε 226, 218 ήταν ασθενείς που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Βόλου, ενώ 8 ακόμη ασθενείς απεβίωσαν στο σπίτι τους και σε νοσοκομεία εκτός Μαγνησίας.

«Πρέπει να επιλέξουμε να προστατευτούμε»

Η τήρηση των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία, δεν πρέπει να γίνεται επειδή μας επιβλήθηκε ή για τον φόβο προστίμου, αλλά επειδή επιλέγουμε να προστατευθούμε και να συμβάλουμε στην προσπάθεια που γίνεται για να ξεπεράσουμε και αυτό το κύμα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής στα ΤΕΠ και την Ιατρική Υπηρεσία, περιγράφοντας σκηνικό πολέμου τις τελευταίες μέρες στα Επείγοντα.

Προσέθεσε επίσης ότι η χρήση μάσκας παντού, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απόσταση ασφαλείας, η διαπαιδαγώγηση των πιο νέων στην ανάγκη προστασίας από τον ιό, είναι μαζί με το εμβόλιο τα όπλα που έχουμε απέναντι στον ιό.

«Τα καλά νέα, με τα εμβόλια, που δείχνουν να δημιουργούν καλή ανοσολογική απόκριση, τονίζει ο ίδιος , «μάς δίνουν δύναμη και ελπίδα αλλά το φως στο τούνελ της πανδημίας δεν είναι πολύ κοντά. Σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να επιδείξουμε υπομονή, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτήν τη φάση απαιτεί ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Ο ιός σαρώνει πρέπει για να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε να είμαστε όλοι στις επάλξεις, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου