ΤΟΠΙΚΑ

Ευθ. Τσάμης: «Ο Covid-19 δεν κάνει εξαιρέσεις και οι γιατροί δεν είμαστε στο απυρόβλητο»

ευθ-τσάμης-ο-covid-19-δεν-κάνει-εξαιρέσεις-κ-834978

Υπέρ της καθολικής χρήσης μάσκας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Ψυχραιμία στη διαχείριση της πανδημίας ειδικά μετά την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες συνιστά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσάμης με αφορμή ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, όπως έγραψε από προχθές η εφημερίδα, ιδιώτης γυναικολόγος – μαιευτήρας στον Βόλο, επισημαίνει ότι «Ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις.Όπως όλοι οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στον ιό, έτσι είμαστε και εμείς οι γιατροί. Δεν είμαστε στο απυρόβλητο. Πολλώ δε μάλλον όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως να μην τον γνωρίζουν και να είναι ήδη φορείς του ιού» τονίζει, σπεύδοντας παράλληλα να επισημάνει ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε αυτό που προέχει κυρίως είναι ο περιορισμός της διασποράς, ώστε να μην υπάρξει υπερμετάδοση και προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ούτως ή άλλως έχει προκαλέσει η διάρκεια της πανδημίας και η δυναμική που συνεχίζει και έχει ο ιός.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου παίρνει θέση και στο θέμα της χρήσης μάσκας. «Πρέπει να υπάρξει καθολική εφαρμογή του μέτρου της χρήσης υποχρεωτικής μάσκας, είτε πρόκειται για εσωτερικούς, είτε για εξωτερικούς χώρους» τονίζει. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, «ενδεχομένως να έχουμε αργήσει κιόλας να το κάνουμε», αφού όπως υπογραμμίζει «με τη χρήση μάσκας παντού εκ των πραγμάτων περιορίζεται η διασπορά του COVID-19».

Ο ίδιος επίσης εκτιμά ότι ενδεχομένως στην πορεία να χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα όσον αφορά την αποφυγή συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών συναθροίσεων, που όπως έχει αποδειχτεί αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού.

Ασυμπτωματικός ο ιδιώτης γιατρός

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ιδιώτης γυναικολόγος – μαιευτήρας που βρέθηκε θετικός στον ιό, είναι ασυμπτωματικός. Η κλινική του εικόνα είναι πολύ καλή, ενώ ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι εγκαίρως και αυτοβούλως ο ίδιος έσπευσε πριν ακόμη επιβεβαιωθεί, να ενημερώσει τις γυναίκες που είχαν επισκεφτεί το ιατρείο του προκειμένου να λάβουν προληπτικά μέτρα προστασίας.

Υπογραμμίζεται επίσης πως σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος υποβάλλονταν προληπτικά σε έλεγχο για COVID-19 δύο φορές την εβδομάδα, όπως κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τηρώντας απαρέγκλιτα ό,τι επιτάσσει σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου