ΤΟΠΙΚΑ

«Στράγγιξαν» οικονομικά τα καταλύματα της Μαγνησίας

στράγγιξαν-οικονομικά-τα-καταλύμα-835102

Μείωση 70% στους τζίρους καταγράφηκε στα ενοικιαζόμενα της Μαγνησίας

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, που έχουν «στραγγίξει» οικονομικά, με τους τζίρους της φετινής σεζόν να σημειώνουν «βουτιά» 70% σε σύγκριση με πέρυσι. Με τον οικονομικό απολογισμό του 2020 να υπολογίζεται στο 30% του 2019, είναι προφανή τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κοινή για όλους τους επαγγελματίες η αγωνία για την επόμενη μέρα, την περιορισμένη ρευστότητα, τα λειτουργικά έξοδα που «τρέχουν», την αβεβαιότητα που επικρατεί παντού.

Προβληματισμός και αγωνία στην εκπνοή της φετινής τουριστικής σεζόν, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Θανάση Σπύρου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «όλους μάς απασχολεί η ρευστότητα. Το ζήτημα είναι ότι τα κριτήρια, που θεσπίζονται από την κυβέρνηση, σε πολλές περιπτώσεις αποκλείουν τα μικρά καταλύματα. Το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη».

Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής σεζόν, τη χαρακτήρισε «χαμένη χρονιά», με τις επιχειρήσεις να αναζητούν «ενέσεις» ρευστότητας, σε πολύ δύσκολη περίοδο με απρόβλεπτες εξελίξεις και τις προϋποθέσεις ένταξης στην τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή να αποτελούν «αγκάθι» για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων γενικότερα.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά από οικονομικής άποψης, σε αντίθεση με την περσινή, που ήταν από τις καλύτερες, παρ’ ότι είχαμε υστέρηση στην αρχή με τις ευρωπαϊκές εκλογές» είπε ο πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «πέρυσι δουλέψαμε μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Φέτος από τις 20 Αυγούστου άρχισαν οι μειώσεις των κρατήσεων, με μηδενικές πληρότητες αυτή την περίοδο».

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες, περιμένοντας τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρίτης επιστρεπτέας προκαταβολής, που απασχολεί ιδιαίτερα τον κλάδο, καθώς βασική προϋπόθεση ένταξης για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων είναι να απασχολούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το προσωπικό που είχαν την 1η Αυγούστου. Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν, στο μεταξύ, οι επαγγελματίες του κλάδου, επισημαίνοντας ότι είναι ανέφικτη η ένταξή τους, λόγω της εποχικότητας των καταλυμάτων.

Αγωνία μικρομεσαίων επαγγελματιών

Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, με τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος να επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Χαμένη θεωρείται η φετινή τουριστική χρονιά για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που έληξε άδοξα και νωρίτερα του αναμενόμενου, με όσα από τα καταλύματα εν τέλει λειτούργησαν να οδηγούνται σε πρόωρο κλείσιμο, εξαιτίας των ανύπαρκτων κρατήσεων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες-αγορές τουρισμού για την Ελλάδα, εν μέσω καλοκαιριού, «ψαλίδισε» τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου, για τους οποίους η παύση της δραστηριότητάς τους -για ορισμένους στα τέλη Αυγούστου και για την πλειοψηφία νωρίς μέσα στον Σεπτέμβρη- ήταν μονόδρομος».

Με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 25% και τα έσοδα να είναι κυριολεκτικά στο ναδίρ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, που είναι διάχυτη για την ερχόμενη χρονιά, στο γκρίζο τοπίο που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων προστίθεται η έλλειψη ρευστότητας, «αφού τόσο για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, όσο και για εκείνο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας-ΤΕΠΙΧ, οι τράπεζες καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων εδώ και μήνες».

Την ίδια στιγμή που ο κλάδος έχει «στραγγίξει» από ρευστότητα, οι επιταγές «τρέχουν», επιδεινώνοντας τη δυσκολία επιβίωσης των επιχειρήσεων. Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, που λήγει και το διάστημα της παράτασης που είχε δοθεί, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν στον «Τειρεσία».

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «άνθρακας» αποδεικνύεται και η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού τα ποσά που προβλέπονται δεν ανταποκρίνονται ούτε στα λειτουργικά κόστη ενός μήνα. «Στεγνές» από ρευστό και αντιμέτωπες με σειρά προβλημάτων, η επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων μοιάζει, δυστυχώς, με μακρινό όνειρο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου