ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΟΛΒ απορρίπτει συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου

ο-ολβ-απορρίπτει-συνεργασία-με-την-ερε-835324

Μετρά ήδη τους ρύπους από το 2014 και συνεργάζεται με το ΑΠΘ

Από το 2014 έχει εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης και μετρά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, που απορρίπτει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς δεν θα έπρεπε με επιπλέον κόστος να συμμετάσχει σε άλλα αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι συνεργάζεται ήδη με το Διαπιστευμένο ‘’Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος – Ομάδα Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων, ΕΕΡΠ – ΟΜΑΣ’’ του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης αλλά και του Προγράμματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος που ορίζει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του Λιμένα Βόλου και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να ενημερώνει τους πολίτες του Δήμου Βόλου, ανακοινώνει τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων που προσδιορίζονται (PM10, PM2,5, PAHs, NOx, O3, BETX και μέταλλα / μεταλλοειδή όπως Cr, Mn, Fe, Ni, Zn, As, Cd, Pd) στην ιστοσελίδα του Οργανισμού μέσω ανάρτησης εκθέσεων αναφοράς των on-line μετρήσεων των ρύπων ανά τρίμηνο.

Ακόμη, ανακοινώνει στοιχεία μέσω συνοπτικών εκθέσεων των μετρήσεων σε εξάμηνη βάση και πλήρων εκθέσεων με το σύνολο των μετρήσεων σε ετήσια βάση. Όπως ενημερώνει, οι πλήρεις εκθέσεις περιλαμβάνουν αξιολόγηση των μετρήσεων και αναλυτική σύγκριση των αποτελεσμάτων με τα ετήσια και ημερήσια επιτρεπόμενα όρια που ορίζει η Οδηγία 2008/50/ΕΚ ’για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη’’. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός ανακοινώνει τα αποτελέσματα των διενεργούμενων μετρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. συνεχίζει το πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή, σε μια προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και υλοποίησης ενδεχόμενων διορθωτικών ενεργειών, σε περίπτωση υπέρβασης των νομοθετικών ορίων των μετρούμενων παραμέτρων αλλά και αξιολόγησης των δεδομένων καταγραφής του συστήματος, ως στοιχεία για τη σύνταξη μελετών που αφορούν στη μακροπρόθεσμη επίδραση τους στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει δρομολογηθεί η ένταξη στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα μετρήσεων που αφορούν στις συγκεντρώσεις του S02.

«Η βούληση του Οργανισμού για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που εξυπηρετούν σκοπούς βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας του αέρα της πόλης μας, είναι σαφέστατα έκδηλη, ειδικότερα δε για σκοπούς ταυτοποίησης πηγών εκπομπής ρύπων και προσδιορισμού ποσοστών συμβολής αυτών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ειδικών επιστημονικών εργαλείων και μοντέλων ποσοτικοποίησης συνεισφοράς. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. βεβαιώνει και εμπράκτως το αποδεικνύει, να συντείνει σε προγράμματα που κατατείνουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εφόσον, αφενός, παραχθούν απτά, εφαρμόσιμα και εν τέλει επωφελή αποτελέσματα και αφετέρου προσδιοριστούν οι δράσεις οι οποίες θα αφορούν στις λειτουργικές δραστηριότητες της Ο.Λ.Β. Α.Ε. και οι οποίες τόσο σε μελετητικό επίπεδο, όσο και σε εφαρμοστικό, θα κατέχουν ικανά εχέγγυα να αποδειχτούν επωφελείς», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου