ΤΟΠΙΚΑ

Οδικός χάρτης για το μέλλον των επιχειρήσεων σε Μαγνησία Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα

οδικός-χάρτης-για-το-μέλλον-των-επιχει-847920

Το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση λόγω COVID-19 που πρότεινε ο τοπικός Σύνδεσμος- Επί τάπητος η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πυλώνα με επίκεντρο τη μεταποίηση, επισημαίνει ως κυρίαρχο ζητούμενο για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο προσχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε στην Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει σήμερα το βασικό σκεπτικό των προτάσεων που κατατέθηκαν και οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξής που θα υποβάλλει η χώρα υπόψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας που ήδη μετρά σοβαρές απώλειες εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι προτάσεις πατάνε σε δύο άξονες: Αφενός στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες του εξωτερικού και αφετέρου στη ρευστότητα που πρέπει να υπάρξει κυρίως μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε, ως φορέας επιχειρηματικής εκπροσώπησης, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου λειτουργίας της παραγωγικής οικονομίας, δηλαδή της βιομηχανικής – μεταποιητικής δραστηριότητας.

Το αίτημα της αποκατάστασης των όρων λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της άρσης των στρεβλώσεων είναι διαχρονικό. Στοχεύει στο να εξασφαλίσει συνθήκες ισχυροποίησης του μεταποιητικού πυλώνα της οικονομίας, που αποδείχτηκε λιγότερο ευάλωτος από εξωτερικούς παράγοντες σε σχέση με τον τουρισμό, την εστίαση, το εμπόριο ή και την παροχή υπηρεσιών, τομείς, που έχουν ισχυρή εξάρτηση από ασταθείς και ευμετάβλητους συντελεστές. Είναι ταυτόχρονα αναγκαίο ως αίτημα να ικανοποιηθεί, για να υπάρξει η αναγκαία ισορροπία αλλά και η επιβεβλημένη διασπορά κινδύνουστο οικονομικό γίγνεσθαιπροκειμένου να αντιμετωπίζονται με τις λιγότερες δυνατές απώλειες οι όποιοι κλυδωνισμοί. Δηλαδή με δύο λόγια, χρειάζεται πολυεπίπεδη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας για να είναι θωρακισμένη», υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το σχέδιο προτάσεων που κατατέθηκε υπόψη των ελληνικών αρχών η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελένη Κολιοπούλου.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Σύμφωνα με την κ. Κολιοπούλου, για να υπάρξει η απαιτούμενη θωράκιση της οικονομίας πρέπει να εξασφαλιστεί η λήψη μέτρων μόνιμου και διαχρονικού χαρακτήραμε αναπτυξιακό πρόσημο, που θα διαχέονται σε όλα τα επίπεδα του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα εστιάζουν κατά προτεραιότητα, στην μετατροπή των προσωρινών παρεμβάσεων και αποσπασματικών διευκολύνσεων επιδοματικού χαρακτήρα σε ουσιαστικές, μόνιμες και σταθερές ρυθμίσεις ελάφρυνσης κόστους για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις τις οποίες διαχρονικά θεωρεί ως ενέργειες πρώτης γραμμής, και αυτές αφορούν σε συγκεκριμένα πεδία άσκησης πολιτικής, όπως εξηγεί η πρόεδρος.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική κοινότητα εκτιμά πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες στην παροχή δυνατότητας ταχύτερων και ευέλικτων φορολογικών αποσβέσεων για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων,στην μείωση των Συντελεστών ΦΠΑ, στην απαλλαγή προϊόντων από την επιβάρυνση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και στην κατάργηση των Προκαταβολών Φόρου,

Επίσης οι επιχειρήσεις ζητούν πιο τολμηρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «οι οποίες ούτως ή άλλως είναι μη ανταποδοτικές, το υψηλό κόστος των οποίων επιδρά αρνητικά και αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για τους κλάδους των ελληνικών βιομηχανικών – μεταποιητικών επιχειρήσεων μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων οι οποίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, με ένα κόστος ενέργειας άνω του 30% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, οι επιχειρήσεις θα πάρουν μεγάλη ανάσα, εκτιμά στην ίδια κατεύθυνση ο Σύνδεσμος.

Εκσυγχρονισμός υποδομών

Ένα ακόμη ζήτημα που αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού συνολικά του ρυθμιστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις χρήσεις γης, τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των χώρων υποδοχής επενδύσεων, όπως είναι οι βιομηχανικές περιοχές και ο σχεδιασμός νέων βιομηχανικών περιοχών, αλλά και η ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής για την αποκατάσταση και διεύρυνση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων όπως και ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών της χώρας αλλά και η διασύνδεση όλων αυτών των δικτύων μεταξύ τους, όπως επίσης τα δίκτυα ενέργειας αλλά και τα ευρυζωνικά δίκτυα.

«Ας αναλογιστούμε, ότι αυτά τα ίδια τα έργα υποδομής μπορούν να αποτελέσουν πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων και συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οπωσδήποτε τόσο η κατασκευή όσο και η ολοκλήρωση αυτών των έργων θα προσδώσει στο όλο σύστημα προστιθέμενη αξία», συμπληρώνει προς αυτή την κατεύθυνση η κ. Κολιοπούλου.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό σύμφωνα με τον θεσμικό εκπρόσωπο των επιχειρήσεων, αφορά στα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις, είτε απευθείας μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, είτε μέσω των δράσεων και των προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του αναπτυξιακού νόμου, εξαιτίας των σύνθετων, περίπλοκων, γραφειοκρατικών και χρονοβόρων απαιτήσεων και διαδικασιών, που στην πράξη απομακρύνουν τις επιχειρήσεις από τη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων.

Ανάγκη για νέο ισχυρό παραγωγικό πρότυπο

«Σε μια περίοδο λοιπόν, που ο κίνδυνος της πανδημίας, συνεχίζει η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, δεν φαίνεται να υποχωρεί, οι πιέσεις στην οικονομία εξακολουθούν να ισχύουν, η ελληνική Πολιτεία, σε εναρμόνιση με τους όρους και τις προϋποθέσεις εξασφάλισης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, προετοιμάζει, με τη συνδρομή των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, την κατάρτιση του δικού της προγράμματος ανάπτυξης, προσδιορίζοντας τις ανάγκες της, τις επενδυτικές της προτεραιότητες, τους τρόπους κινητοποίησης του εγχώριου κεφαλαίου και προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, με τη φιλοδοξία αυτό να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση του νέου ισχυρού παραγωγικού προτύπου που θα μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα επαυξήσει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και θα επιτύχει ισχυρότερη ανάπτυξη.

Κατά συνέπεια η ύπαρξη των άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων, είναι δεδομένο ότι αποτελούν τις προϋποθέσεις για να χτιστεί η προσπάθεια μετασχηματισμού του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας και της μετάβασης της στην ψηφιακή εποχή και στον πράσινη ανάπτυξη».

«Κάθε σκέψη για υπαναχωρήσεις, που διατηρούν αποδυναμωμένη την παραγωγική βάση της χώρας, στερούν από την οικονομία τη δυνατότητα της να μεγεθυνθεί, να παράξει πλούτο, να δημιουργήσει εισοδήματα, να συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα, να ανακάμψει και συντηρούν στην πράξη το υφιστάμενο παραγωγικό πρότυπο που διέπεται από τη λογική της αναδιανομής πόρων για κατανάλωση και αποτρέπει τις παραγωγικές επενδύσεις, διακινδυνεύει να απαξιώσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αποδυναμώνει τη θέσητης έναντι των υφιστάμενων μεταβολών του διεθνούς γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, που ενισχύουν τη γεωπολιτική αστάθεια, από την προσπάθεια ανάδειξης νέων περιφερειακών δυνάμεων πολύ κοντά μας», καταλήγει η ίδια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου