ΤΟΠΙΚΑ

Νέα διάκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

νέα-διάκριση-του-πανεπιστημίου-θεσσα-754215

Στην έβδομη θέση μεταξύ των Ελληνικών πανεπιστημίων σε ερευνητική παραγωγή

Μια ακόμη σημαντική διάκριση απέσπασε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το ερευνητικό του έργο, κατακτώντας περίοπτη θέση στο top 10 των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην έβδομη θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως προς την ερευνητική παραγωγή, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της βάσης δεδομένων SCOPUS του εκδοτικού οργανισμού Elsevier.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη βάση και αφορούν την ερευνητική παραγωγή των ελληνικών πανεπιστημίων μέχρι τις 6 Αυγούστου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων με 14.042 ερευνητικά κείμενα.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός συγγραφέων είναι 3133, με τον αριθμό δημοσιεύσεων /συγγραφέα να ανέρχεται σε 4,48. Ο τομέας με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιεύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι η Ιατρική.

Σημειώνεται ότι η Scopus είναι από τις πλέον δημοφιλείς και αντιπροσωπευτικές βάσεις δεδομένων για αναζήτηση βιβλιογραφίας. Περιλαμβάνει πάνω από 20.500 τίτλους επιστημονικών περιοδικών από 5.000 εκδότες σε όλο τον κόσμο, 49 εκατομμύρια εγγραφές (το 78% με περιλήψεις), και πάνω από 5,3 εκατομμύρια έγγραφα συνεδρίων. Θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων αναφορών και περιλήψεων από έγκριτη διεθνή βιβλιογραφία με εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες -ερευνητές να αναζητήσουν ανακτήσουν και αναλύσουν ερευνητικές πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν.

Η Scopus καλύπτει πολλές διαφορετικές επιστήμες, όπως Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική, Επιστήμες Ζωής και Υγείας, Κοινωνικές Επιστήμες, Ψυχολογία, Οικονομικές Επιστήμες, Βιολογία, Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς, κατατάχθηκε στο 5% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως και μεταξύ των 1.000 κορυφαίων σύμφωνα με την ανακοίνωση της νέας παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities».

Η παραπάνω διάκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προέκυψε από την ετήσια λίστα της «Κατάταξης της Σαγκάης» – μία από σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη λίστα επτά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, τα οποία είναι με σειρά κατάταξης το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην κατάταξη του 2019 συμπεριλαμβάνονται πανεπιστήμια από 64 χώρες, τα οποία βαθμολογούνται και κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου