ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Μπουκώρος: «Η χώρα διαθέτει ισχυρή και αποτελεσματική ηγεσία»

χρήστος-μπουκώρος-η-χώρα-διαθέτει-ισ-775073

Τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πλειοψηφών βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας

Για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης (15.839) στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης υποστηρίζει ότι και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα αντιμετωπιστούν κατά τον επιτυχή τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι υγειονομικές επιπτώσεις, διότι η χώρα, όπως τονίζει, διαθέτει ισχυρή και αποτελεσματική ηγεσία, που υλοποιεί συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο. Ο βουλευτής Μαγνησίας μιλά και για το τοπικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής τον τελευταίο χρόνο.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ενας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι όπως τα περιμένατε τα πράγματα;

Η πολιτική δεν είναι μια κατάσταση στατική. Οι εξελίξεις, οι αλλαγές, αλλά και οι εκπλήξεις είναι βασικά συστατικά της πολιτικής διεργασίας. Η διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε με τα καλύτερα δείγματα γραφής. Οι δυσκολίες που προέκυψαν μετά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης και κυρίως αυτή της πανδημίας άλλαξαν την πορεία της χώρας. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, και στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση αντεπεξήλθε και αντιμετώπισε το πρόβλημα. Δεν αποτελεί δικό μου ισχυρισμό το συγκεκριμένο συμπέρασμα, εφόσον γνωρίζετε και εσείς και όλοι ότι η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα σε διεθνές επίπεδο.

Ναι όμως, η πανδημία αφήνει πίσω της ένα πολύ ισχυρό αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα. Επιχειρήσεις κλονίζονται, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και ο ελληνικός τουρισμός κυριολεκτικά ψυχορραγεί τη φετινή χρονιά. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά;

Τα όσα περιγράφετε στο ερώτημά σας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, συμβαίνουν στην Ελλάδα της πανδημίας. Συμβαίνουν, όμως, και παντού στον κόσμο. Και μάλιστα σε πολλές χώρες ισχυρότερες οικονομικά από τη δική μας οι αρνητικές επιπτώσεις είναι εντονότερες. Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και ηγεσία και σχέδιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας, απομειώνοντας τις επιπτώσεις. Τα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, είναι μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της επέλασης του ιού στην κοινωνία και στην οικονομία. Τα μέτρα, όμως, που θα ακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο θα είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα στοχεύουν στην ανόρθωση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Μπορείτε να μας πείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Σε τι θα διαφέρουν τα επόμενα μέτρα από τα όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα;

Μην ξεχνάτε ότι ο πρωθυπουργός ήδη ανακοίνωσε ότι διεκδικεί από το πακέτο των 32 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα 6 δισ. να κατευθυνθούν απευθείας σε μειώσεις φόρων. Δεν αμφιβάλλω ότι θα επιτύχει αυτή τη διεκδίκηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτές οι μειώσεις φόρων θα αφορούν σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Η μείωση των φόρων στην Ελλάδα, που έζησε τη λαίλαπα της υπερφορολόγησης τα προηγούμενα χρόνια, έχει καθαρά θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, την οποία όλοι στηρίξαμε με συνέπεια, ήταν αυτό ακριβώς, η μείωση των φόρων. Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα βελτίωνε σε μεγάλο βαθμό και την απορροφητικότητα από αυτό το μεγάλο πακέτο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης;

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το σύνολο του κυβερνητικού της έργου. Ωστόσο, η ικανότητα της ηγεσίας κρίνεται κυρίως από την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και απρόβλεπτων γεγονότων. Είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία του κορονοϊού, ενώ εξέπληξε θετικά και η αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπίστηκε τα χερσαία σύνορά μας στον Εβρο, κατά τη σχεδιασμένη εισβολή που επιχείρησαν οι υποκινούμενες από τον Ερντογάν προσφυγικές ροές.

Επίσης, ακόμη και στα θαλάσσια σύνορά μας, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, η συγκροτημένη και συντονισμένη πολιτική της κυβέρνησης έχει κατορθώσει τους τελευταίους μήνες να περιορίσει τις ροές σε ποσοστό 95%. Θα έλεγα ακόμη ότι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο διεθνές στερέωμα είναι θεαματική. Δεν είναι πια η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το πιστοποιούν και οι αμείλικτες αγορές, που παρά την παγκόσμια κρίση δανείζουν στην Ελλάδα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Επίσης, το πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών είναι απόδειξη ότι έχουμε τη βούληση να εργαστούμε σκληρά. Εχουν ψηφιστεί περισσότερα από 80 νομοσχέδια σε έναν μόλις χρόνο. Οι υπουργοί προσέρχονται στη Βουλή και απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, δίνοντας ουσιαστικό νόημα στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία.

Εσείς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζείτε όλη αυτή τη διαδικασία παραγωγής νομοθετικού έργου. Πόσο, όμως, απασχολούν τον λαό όλα αυτά;

Κοιτάξτε, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ένα τμήμα του λαού. Ενδεχομένως ο σημερινός πολιτικός λόγος κουράζει και δεν προσελκύει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Με βεβαιότητα, όμως, θέλω να σας πω ότι όλα τα σπουδαία πράγματα για τη χώρα ξεκινούν από το Κοινοβούλιο και είναι καλό οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει στη Βουλή, διότι πιστεύω πάντα ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι καλύτερος πολίτης. Η τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός να με ορίσει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω μεγάλες εμπειρίες στο ζήτημα της παραγωγής νομοθετικού έργου. Ισχυρή Βουλή σημαίνει ισχυρός λαός και ισχυρή δημοκρατία.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι φέρατε ύφεση στην οικονομία και διογκώσατε τα κοινωνικά προβλήματα. Τι απαντάτε;

Για το μόνο που δεν μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατασκευάσαμε τον κορονοϊό στα υπόγεια του Μαξίμου… Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη διαστρέβλωσης των γεγονότων και αλλοίωσης των δεδομένων ως μέσο πολιτικής επιβίωσης μιας αντιπολίτευσης που έχει πολλά προβλήματα στο … μαγαζί της. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και θα μας εμπιστευτεί ακόμη περισσότερο όταν διαπιστώσει ότι εκτός από την υγειονομική πλευρά της πανδημίας, αντιμετωπίζουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά τον προσανατολισμό της και έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία περί ανασχηματισμού. Εσείς τι βλέπετε;

Ο ανασχηματισμός είναι ένα αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στον πρέποντα χρόνο. Ας περιμένουμε.

Στη Μαγνησία, όμως, θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις; Είναι θετικό το κυβερνητικό αποτύπωμα για την περιοχή μας τον πρώτο χρόνο;

Μετά από μια τετραετία απόλυτης αδράνειας για τη Μαγνησία, μπορώ να σας πω ότι ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια και μεγάλα ελλείμματα διαδικασιών, έχουμε φέρει σε φάση απόλυτης ωρίμανσης έργα που ταλαιπωρούν την περιοχή μας αρκετά χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν, μπορώ να σας αθροίσω ποσά πολλών εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν τον τελευταίο χρόνο για έργα των Δήμων και της Περιφέρειας. Επίσης, επενδύσεις αναγκαίες για τη Μαγνησία βρίσκονται πλέον σε φάση έγκρισης, αφού το επενδυτικό περιβάλλον είναι πλέον φιλικό και όχι εχθρικό, παρά το γεγονός ότι πρέπει να ξεπεραστούν κάποια ακόμη εμπόδια αγκυλώσεων και διοικητικής απροθυμίας. Τέλος, θα σας έλεγα ότι και το νομοθετικό έργο έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών της Μαγνησίας. Τα περισσότερα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ανακοινωθεί και κυρίως η μείωση των φόρων αφορούν σε όλους. Και ένα παράδειγμα πέραν των καθαρά οικονομικών μέτρων. Η ψήφιση του νέου νόμου για τους δασικούς χάρτες, κυριολεκτικά απελευθερώνει περίπου 7.000 πολίτες της Μαγνησίας και τους αποδίδει την περιουσία τους, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση τους ζητούσε να ξαναγοράσουν. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο κυβερνητικές πολιτικές. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε βάσιμα θετικές εξελίξεις μέσα από τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους αρμόδιους υπουργούς, τόσο για τα βαλτωμένα επί χρόνια μεγάλα έργα του νομού, όσο και για τις επενδύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή, τον περασμένο Φεβρουάριο, το μεγάλο έργο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πρώην εγκαταστάσεις της Βαμβακουργίας, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Εργο που θα ισχυροποιήσει το Πανεπιστήμιο και θα αναβαθμίσει την περιοχή της δυτικής Νέας Ιωνίας. Στην ατζέντα μας παραμένουν στην πρώτη γραμμή η ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας, το λιμάνι Βόλου, ο περιφερειακός Βόλου, η υλοποίηση της επένδυσης στις Νηές και άλλες σημαντικές τουριστικές επενδύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου