ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσή βίζα σε 44 επενδυτές ~ Προσέλκυση επενδυτών στη Μαγνησία

χρυσή-βίζα-σε-44-επενδυτές-προσέλκυση-ε-775080

Κινέζοι, κατά κύριο λόγο, οι ενδιαφερόμενοι, ψάχνουν σπίτια για βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση και παίρνουν άδειες διαμονής

Συνολικά 44 υπήκοοι τρίτων χωρών έλαβαν τη λεγόμενη «χρυσή βίζα» στη Μαγνησία και απέκτησαν άδειες διαμονής αγοράζοντας ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και σήμερα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης, κατά κύριο λόγο από Κινέζους και Ρώσους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Μαγνησίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, τα περισσότερα ακίνητα που αγοράστηκαν βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα νησιά των Β. Σποράδων και το Πήλιο.

Σε μικρό βαθμό οι επενδύσεις αφορούσαν σε ακίνητα στην Αθήνα, καθώς το κράτος έδωσε τη δυνατότητα οι άδειες διαμονής να εκδίδονται και περιφερειακά λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα και την πολύμηνη αναμονή.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις κατοικίας παρουσιάζεται και από Αμερικανούς, Νοτιοαφρικανούς και Ισραηλινούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το κίνητρο της άδειας διαμονής που χορηγείται. Εντούτοις το ενδιαφέρον τους εκδηλώνεται σε μικρότερο βαθμό και αφορά σε μετρημένες άδειες στα δάχτυλα.

Κατά κύριο λόγο υπήκοοι Κίνας είναι οι ενδιαφερόμενοι που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα και σε δεύτερο βαθμό Ρώσοι. Οι Κινέζοι αναζητούν διαμερίσματα για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε τουρίστες ή σπίτια που θα βρουν εύκολα μακροχρόνιους ενοικιαστές με τις ισχύουσες τιμές της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2019 χορηγήθηκαν 2.239 νέες άδειες διαμονής.

Ομως από την αρχή του μέτρου το 2014 έως και το τέλος του 2019, χορηγήθηκαν 6.304 άδειες, με τις περισσότερες να δίνονται το 2019 όπου ανήλθαν στις 2.239. Το 2018 χορηγήθηκαν 1.833 άδειες, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015 και 364 το 2014.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι 7 στις 10 άδειες έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους. Από το σύνολο των 6.304 αδειών, οι 4.371 έχουν αποκτηθεί από Κινέζους (ποσοστό 69%). Από πολύ μεγάλη απόσταση ακολουθούν οι Τούρκοι με 487 χρυσές βίζες και έπονται οι Ρώσοι με 382 άδειες.

Οι προϋποθέσεις ένταξης

Με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χορηγείται άδεια διαμονής (Golden Visa) για πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης, σε πολίτη τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει νομίμως στη χώρα με οποιαδήποτε θεώρηση εισόδου ή διαμένει νομίμως στη χώρα ακόμη και αν ο τίτλος διαμονής που κατέχει δεν επιτρέπει αλλαγή σκοπού. Ακόμη χορηγείται σε πολίτη τρίτης χώρας που διαθέτει προσωπικά κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνον εάν το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε συνιδιοκτήτη είναι αξίας 250.000 ευρώ.

Τέλος άδειες δίνονται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαθέτουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, μέσω νομικού προσώπου, έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, έχουν συνάψει σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης.

Νέες αιτήσεις, παρά τον κορονοϊό

Η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της έχουν φυσικά αντίκτυπο στο πρόγραμμα. Το Τμήμα Αδειών Διαμονής Μαγνησίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας ανέστειλε τη λειτουργία του από τις 12 Μαρτίου και ξεκίνησε να εξυπηρετεί πολίτες περί τα τέλη Ιουνίου.

Ετσι οι πρώτες αιτήσεις για το 2020 άρχισαν να υποβάλλονται τελευταία, όμως εκτιμάται ότι είναι ενθαρρυντικό ότι συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον παρά την πανδημία και τους φόβους για δεύτερο πανδημικό κύμα. Τουλάχιστον τρεις αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών και οι τρεις υποβλήθηκαν από υπηκόους Κίνας, που μένει να εξεταστούν. Ο αριθμός των αιτήσεων το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί.

Σε δύο μήνες η χορήγηση των αδειών

Βάσει του κώδικα μετανάστευσης όταν οι αιτούντες έχουν πλήρη δικαιολογητικά, οι άδειες εκδίδονται εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών.

Εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν ήδη έτοιμο ακίνητο καθώς στην περίπτωση που αγοράσει κάποιος οικόπεδο και πρέπει να χτίσει θα πρέπει να αποδείξει με τιμολόγια την αξία της ακίνητης περιουσίας του γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία. Με το πρόγραμμα επιτυγχάνεται να παρέχονται κίνητρα και να προσελκύονται όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου