ΤΟΠΙΚΑ

Ο Μάριος έκανε το όνειρο πραγματικότητα ~ Έδωσε πανελλαδικές και έγινε φωτεινό παράδειγμα

ο-μάριος-έκανε-το-όνειρο-πραγματικότη-775197

Ο μαθητής του ΕΝΕΕΓΥΛ Βόλου ρίχτηκε στη μάχη για την είσοδό του στην Τριτοβάθμια, με την αναπτυξιακή διαταραχή που αντιμετωπίζει να μην αποτελεί τροχοπέδη

Η απόφαση να ριχτεί στη μάχη των πανελλαδικών και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την είσοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον Μάριο Κορομηλή δεν ήταν απλώς ένα όνειρο που εκπλήρωσε και το οποίο δεν μπορούσε καν να δοκιμάσει πριν από τρία χρόνια. Ο 20χρονος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου έδωσε μαθήματα ζωής ξεπερνώντας τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αναπτυξιακή διαταραχή που αντιμετωπίζει και έγινε το φωτεινό παράδειγμα στο σχολείο του, όχι μόνο για τους συμμαθητές του, αλλά και για τους καθηγητές του, ακόμη και για τους ίδιους τους γονείς των άλλων μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ. Τίποτα δεν σταμάτησε τον Μάριο, ούτε καν η απόσταση των 200 χλμ. και πλέον που χρειαζόταν να διανύει για να δώσει πανελλαδικές σε εξεταστικό της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μάχη των πανελλαδικών για τον Μάριο Κορομηλή δεν ήταν ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση, παρ’ όλα αυτά έκανε την αξιοπρεπή προσπάθειά του, έδωσε εξετάσεις σε Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά, Δίκτυα και Προγραμματισμό και χθες με την ανακοίνωση των βαθμολογιών έκανε… λογαριασμό. Συγκέντρωσε 6.740 μόρια και πλέον αγωνιά για τις βάσεις των σχολών που πρόκειται να ανακοινωθούν τον Αύγουστο. Λίγα μόλις μόρια τον χωρίζουν από τον στόχο του, προκειμένου να σπουδάσει «Δίκτυα» σε τμήμα πρώην ΤΕΙ.

Ακόμη όμως και το γεγονός ότι έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις αποτέλεσε την εκπλήρωση ενός ονείρου του. Σύμφωνα με τον πατέρα του Μάριου, Θεμιστοκλή Κορομηλή, μέχρι και πριν τρία χρόνια, οι υποψήφιοι του ΕΝΕΕΓΥΛ δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Χρειάστηκε αλλαγή της Νομοθεσίας για να ανοίξει ο δρόμος προς το όνειρο του 20χρονου σήμερα Μάριου ο οποίος με το παράδειγμά του ανοίγει δρόμους και για τους άλλους συμμαθητές του.

Επιλογή το ΕΝΕΕΓΥΛ

Η αναπτυξιακή διαταραχή του Μάριου διαγνώστηκε σε μικρή ηλικία και οι γονείς του φρόντισαν να έχει το παιδί τους τη στήριξη που χρειάζεται. Στο δημοτικό σχολείο είχε παράλληλη στήριξη στα μαθήματα ενώ όταν ήρθε η ώρα να φοιτήσει στο Γυμνάσιο, το ΕΝΕΕΓΥΛ αποτέλεσε συνειδητή επιλογή για την οικογένεια, προκειμένου να λάβει όλη τη στήριξη που χρειάζεται. «Πρόκειται για ένα θαυμάσιο σχολείο, με αξιέπαινους καθηγητές που κάνουν το παραπάνω για παιδιά μας», αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Κορομηλής.

Ο Μάριος παρακολουθούσε κανονικά τα μαθήματά του και πάντα είχε στο μυαλό του να δοκιμάσει τις δυνάμεις του δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις. «Το είχε μαράζι που δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις μέχρι πριν από τρία χρόνια από το ΕΝΕΕΓΥΛ. Όταν ο Νόμος άλλαξε, το αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ηθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Να προσπαθήσει», περιγράφει ο πατέρας του.

Χρονιά πρόκληση

Η φετινή χρονιά ήταν για τον ίδιο αρκετά δύσκολη. «Δεν έκανε φροντιστήριο και διάβαζε συνεχώς. Στο πλευρό του είχε τους καθηγητές του στο σχολείο οι οποίοι τον βοήθησαν με τα μαθήματα και την ύλη. Τον στήριξαν μέσα στην πανδημία του κορονοϊού με εξ αποστάσεως μαθήματα και ήταν γενικώς στο πλευρό του Μάριου, που ήταν το μοναδικό παιδί από το σχολείο που έδωσε φέτος πανελλαδικές», σημειώνει ο κ. Κορομηλής. Μάλιστα ο Μάριος δεν το έβαλε κάτω ούτε όταν συμμαθητές και φίλοι του δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικοί στην προσπάθειά του. Επέμεινε, διάβασε, ξεπέρασε τα όριά του και κατέκτησε τον στόχο του.

«Γολγοθάς»

Η αναπτυξιακή διαταραχή και οι δυσκολίες στα μαθήματα δεν ήταν τα μοναδικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει ο Μάριος. Ο 20χρονος υποψήφιος δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις σε εξεταστικό κέντρο της Μαγνησίας.

Επρεπε να εξεταστεί μαζί με άλλους υποψηφίους από άλλες πόλεις της χώρας, σε εξεταστικό κέντρο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κάτι που συνεπάγεται τη διάνυση απόστασης 400χλμ πήγαινε –έλα για κάθε μάθημα.

«Και μόνο η αλλαγή του περιβάλλοντος τρομοκράτησε, αλλά δεν νίκησε τον Μάριο», αναφέρει ο πατέρας του Θεμιστοκλής ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος να τον μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη για να δώσει εξετάσεις, ήταν εκείνος που βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του, στηρίζοντας τον γιο του και την προσπάθειά του.

Τα δύο πρώτα μαθήματα τα έγινε Τρίτη και Πέμπτη. «Φύγαμε τη Δευτέρα από τον Βόλο, διανυκτερεύσαμε στη Θεσσαλονίκη, μείναμε για να δώσει τα πρώτα μαθήματα και επιστρέψαμε στην πόλη. Την επόμενη Τρίτη ανεβήκαμε ξανά για το επόμενο μάθημα, επιστρέψαμε και ανεβήκαμε πάλι Καλαμαριά για το τελευταίο μάθημα το Σάββατο», περιγράφει τα 1.200 χιλιόμετρα που διένυσαν πατέρας και γιος για να δώσει ο Μάριος πανελλαδικές.

Ο Μάριος είχε στο πλευρό του και τους καθηγητές του από το σχολείο, οι οποίοι του τηλεφωνούσαν και νοιάζονταν για την πορεία του στις εξετάσεις, πρόθυμοι να του προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαζόταν.

Μάθημα ζωής και μήνυμα προς όλους

«Το παιδί μου είναι που μου δίνει ελπίδα στη ζωή» λέει ο πατέρας του Μάριου, Θεμιστοκλής Κορομηλής

Και μόνο ότι ένας μαθητής τους έδωσε πανελλαδικές, είναι επιτυχία για το σχολείο, καθώς το παράδειγμα του Μάριου Κορομηλή ανοίγει ορίζοντες και για τους άλλους μαθητές.

«Ο Μάριος αισθάνεται ικανοποιημένος. Και αν περάσει στη σχολή που επιθυμεί θα το παλέψουμε για να γραφτεί και να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Ο Μάριος με τη στάση του δίνει ένα μάθημα και στους άλλους συμμαθητές του, να τολμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Ένα μάθημα και για εμάς τους γονείς που πολλές φορές από προστασία προς τα παιδιά μας ίσως δεν τους αφήνουμε να ακολουθήσουν τον δρόμο τους και να γευτούν ό,τι προσφέρει η ίδια η ζωή και τις δυσκολίες και τις επιτυχίες.

Για μένα ο Μάριος είναι το παιδί που μου δίνει ελπίδα στη ζωή», τονίζει ο Θεμιστοκλής Κορομηλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου