ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές Erasmus «εγκλωβισμένοι» στη Θεσσαλία ~ Φιλοξενούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

φοιτητές-erasmus-εγκλωβισμένοι-στη-θεσσα-335

Περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για τις πατρίδες τους – Το νέο πρόγραμμα κινητικότητας προετοιμάζει στη σκιά ενδεχόμενου δεύτερου κύματος κορονοϊού το ίδρυμα

Τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και στην Ελλάδα και των προληπτικών μέτρων που λήφθηκαν για τονπεριορισμό της διασποράς του, φοιτητές Erasmus παραμένουν… «εγκλωβισμένοι» στη Θεσσαλία περιμένοντας πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Πρόκειται για συνολικά τέσσερις φοιτητές, δύο Μαροκινούς και δύο Λευκορώσους οι οποίοι από τον περασμένο Ιούνιο οπότε και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κινητικότητας του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «ξέμειναν» στην περιοχή περιμένοντας το πράσινο φως για να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τη διοικητική συντονίστρια του προγράμματος Erasmus για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πηνελόπη Δάλλη, από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα έγινε γνωστό, με απόφαση των πρυτανικών αρχών οι τέσσερις φοιτητές συνεχίζουν να φιλοξενούνται δωρεάν και να σιτίζονται δωρεάν στη φοιτητική εστία της Λάρισας. Μάλιστα η φιλοξενία τους θα παραταθεί μέχρις ότου ανοίξουν τα σύνορα και μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Μόλις προχθές επαναπατρίστηκαν τρεις φοιτητές από την Αλβανία που επίσης δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους λόγω κλειστών συνόρων.

Πρόκειται για φοιτητές που είχαν επιλέξει, όπως και πολλοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus σε χώρες του εξωτερικού, να παραμείνουν στις χώρες φιλοξενίας εν μέσω πανδημίας και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα κινητικότητας.

Ηδη οι περισσότεροι φοιτητές του Π.Θ. επέστρεψαν από το εξωτερικό έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα και μάλιστα σε όσους καταθέτουν δικαιολογητικά αποδίδονται και οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα κινητικότητας αποζημιώσεις.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την κ. Δάλλη, προετοιμάζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η νέα περίοδος κινητικότητας στο πλαίσιοτου Erasmus. Η κατάσταση είναι ρευστή και αναμένεται μείωση των αιτήσεων ενδιαφερόμενων φοιτητών υπό τον φόβο του ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στη νέα περίοδο κινητικότητας παρατάθηκαν έως τις 15 Ιουλίου για τους εισερχόμενους φοιτητές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου