ΤΟΠΙΚΑ

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων ~ Ταλαιπωρία για τους ασθενείς

αδειάζουν-τα-ράφια-των-φαρμακείων-ταλ-356

Ελλείψεις σε καρδιολογικά και νευρολογικά φάρμακα ευρείας χρήσης μετά τον κορονοϊό

Aδειάζουν από γνωστά και ευρείας χρήσης φάρμακα τα ράφια των φαρμακείων, παρά την ομαλοποίηση της επαναλειτουργία της αγοράς μετά τα μέτρα για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα στην καραντίνα αποσύρθηκαν φάρμακα που χρησιμοποιούσαν χρόνια πάσχοντες όπως για παράδειγμα το syscor5, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τρέχουν και να μη φτάνουν για να αλλάξουν ξανά τις θεραπείες τους.

Οι ελλείψεις προκαλούν ταλαιπωρία στους ασθενείς, αλλά και αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς, που γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών.

Γνωστά φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές εξαφανίζονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μεταξύ άλλων πολύ συχνά λείπουν καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικά, δερματολογικά, όπως το Kestine, κ.λπ.

Για τους φαρμακοποιούς το πρόβλημα είναι σύνηθες.

«Λειτουργούμε πλέον σαν κυματοθραύστης. Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων και πίεσης από τους ασθενείς, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την εξεύρεση των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Κ.Α. φαρμακοποιός στον Βόλο.

Οπως εξήγησε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το 90% των φαρμάκων που διακινούνται στη χώρα μας εισάγεται. Ομως οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές, πιο χαμηλές από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να επανεξάγονται στην ευρωπαϊκή αφορά, επειδή εκεί η τιμή τους είναι πιο συμφέρουσα, αφού η εξαγωγή τους σε άλλη χώρα μεταφράζεται σε κέρδος που αγγίζει ακόμη και το 50%.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυτές οι εξαγωγές αυτού του τύπου είχαν «παγώσει».

Ο Εθνικός Οργανισμός όμως Φαρμάκου προχώρησε πρόσφατα στην άρση της απαγόρευσης, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πλέον ελλείψεις.

«Εχουμε ζητήσει από τον ΕΟΦ να υπάρξει παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται. Να ελεγχθούν οι εξαγωγές κυρίως στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη στα ράφια, για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα να ταλαιπωρούνται», κατέληξε η Βολιώτισσα φαρμακοποιός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου