ΤΟΠΙΚΑ

Τριγμοί για τις μειώσεις ενοικίων ~ Μεταξύ μισθωτών – εκμισθωτών στον Βόλο

τριγμοί-για-τις-μειώσεις-ενοικίων-μετ-8106

Χάνονται οι ρυθμίσεις, ισχυρίζονται ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν δεν υπάρχει εμπρόθεσμη καταβολή

Τριγμούς προκαλούν στις σχέσεις εκμισθωτών – μισθωτών τα μειωμένα ενοίκια της καραντίνας. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα δέχονται. Ισχυρίζονται ότι όταν υπάρχει εκπρόθεσμη καταβολή οι ρυθμίσεις χάνονται και ζητούν ολόκληρη την καταβολή των χρημάτων. Σε μονωμένες περιπτώσεις προχωρούν ακόμη και σε ακραίες ενέργειες. Ενόψει λήξης συμβολαίων ζητούν αύξηση των μηνιαίων μισθωμάτων ενώ η αγορά παλεύει για να σταθεί στα πόδια της και η κοινωνία να συνέλθει από το σοκ.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά, ο οποίος είναι παράλληλα και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω για να ενημερωθεί τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση νομοθέτησε με ΦΕΚ την απαλλαγή του 40% του ενοικίου σαν ένα μέτρο των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η μείωση ενοικίου είναι από δύο έως τέσσερις μήνες στο εμπόριο και την εστίαση για το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου, ενώ για τους εργαζόμενους από έναν έως τέσσερις μήνες ανάλογα με το διάστημα της αναστολής.

Ο κ. Παραδιάς είπε ότι «η μείωση του ενοικίου είναι δεδομένη και δεν συναρτάται από την εκπρόθεσμη πληρωμή. Εχουμε εμείς τη μείωση του 40% και το υπόλοιπο ποσοστό το κυνηγάμε. Τα μέλη μας έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι η μείωση ενοικίου θα έπρεπε να ισχύει υπό τον όρο εμπρόθεσμης καταβολής και εξασφαλισμένης συνέπειας. Εχουμε μπροστά μας σοβαρές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ που αποτελεί έναν φόρο αγέλαστο».

Ο ίδιος είπε ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλε τη μείωση χωρίς να έχει στον προγραμματισμό του να δώσει κάποια ελάφρυνση. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε, ασκήσαμε πίεση και πετύχαμε να μας επιστραφεί συμψηφιστικά το 30% των ενοικίων που χάσαμε από το φόρο εισοδήματος της περσινής χρονιάς που είναι πληρωτέος μέχρι 31 Ιουλίου», αναφέρει.

Δεν συμφέρει κανέναν να χαθεί η μείωση του ενοικίου, ούτε τον μισθωτή ούτε και τον εκμισθωτή, επισημαίνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς.

Ο κ. Κεχαγιάς λέει ότι ο εκμισθωτής είχε μείωση υπό προϋποθέσεις 35% σε δόσεις στην Εφορία (η οποία τώρα τελείωσε), μετάθεση χρεών που έληγαν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο αντί του διμήνου Απριλίου – Μάιου και επιστροφή του 12% του αρχικού ενοικίου, είτε μέσω του φόρου εισοδήματος είτε μέσω του ΕΝΦΙΑ.

«Θα πρέπει λοιπόν τόσο ο μισθωτής όσο και ο εκμισθωτής να συντονιστούν με το κούρεμα», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι προβλήματα με τα ενοίκια έχουν εντοπιστεί μετά την καραντίνα τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στην εστίαση. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας τα χαρακτηρίζει μεμονωμένα ωστόσο δεν παύει να κάνει λόγο για ανήθικες συμπεριφορές. Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης λέει επίσης ότι τα όποια προβλήματα είναι μεμονωμένα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου