ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους τέλος για σχολικούς φύλακες του Δήμου Βόλου

επιτέλους-τέλος-για-σχολικούς-φύλακε-56230

Παραιτείται ο Δήμος Βόλου από προσφυγή και ανοίγει ο δρόμος να τους πιστωθούν ένσημα εξαετίας, που για πολλούς οδηγούν στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης

Επιτέλους τέλος και για τις ασφαλιστικές περιπέτειες των σχολικών φυλάκων του Δήμου Βόλου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στους σχολικούς φύλακες, που επί έξι χρόνια προσέφεραν το έργο τους ανασφάλιστοι στα δημόσια σχολεία, πρόκειται να πιστωθούν τα ένσημα που για αρκετούς από αυτούς ανοίγουν και τον δρόμο της θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του που έγινε διά περιφοράς, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφάσισε ομόφωνα σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Μουλά να παραιτηθεί από τις προσφυγές κατά αποφάσεων του ΙΚΑ Βόλου για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων. Μάλιστα ο λόγος της επείγουσας συνεδρίασης ήταν ότι είχε οριστεί δικάσιμος στις 4 Ιουνίου για το θέμα. Όπως ανέφερε ο κ. Μουλάς η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Οι σχολικοί φύλακες εμφανίστηκαν στα σχολεία την περίοδο 2000-2001 μέσα από πρόγραμμα «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας». Επί έξι χρόνια σχεδόν εργάζονταν ανασφάλιστοι μέχρι που το 2006 έγιναν αορίστου χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχολικοί φύλακες βρίσκονταν στα σχολεία για την φύλαξή τους ακόμη και βραδινές ώρες χωρίς όμως να ασφαλίζονται με βάση τη νυχτερινή εργασία που παρείχαν.

Προσέφυγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα ένσημα της εξαετίας και δικαιώθηκαν. Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει υπέρ τους στον Αρειο Πάγο. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν τους έχουν πιστωθεί τα ένσημα, παρόλο που το θέμα της ασφαλιστικής τακτοποίησης των σχολικών φυλάκων έχει επιλυθεί νομοθετικά και οι δήμοι είναι κατά νόμο υπόχρεοι στην καταβολή των εισφορών.

Με την παραίτηση του Δήμου Βόλου από την προσφυγή που άσκησε θα ξεκινήσει η πίστωση των ενσήμων εξαετίας στους σχολικούς φύλακες μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η πίστωση των ενσήμων σε πολλούς από αυτούς ανοίγει και τον δρόμο για να καταθέσουν τα έγγραφά τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, καθώς συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας και πλέον τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.

Τόσο για την ασφαλιστική, όσο και για την οικονομική δικαίωση των σχολικών φυλάκων όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοθεί αγώνες και τελικώς ήρθε η ώρα της δικαίωσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου