ΤΟΠΙΚΑ

Μοριακά test στην ΑΝΑΣΣΑ για κορονοϊό

μοριακά-test-στην-ανασσα-για-κορονοϊό-57246

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων της Κλινικής, παθολόγος, Βασίλης Μέρμηγκας παρουσιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις δράσεις κατά της διασποράς του ιού

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης μοριακών test για τον COVID – 19 έχει η Κλινική ΑΝΑΣΣΑ στον Βόλο. Τα μοριακά test γίνονται τόσο στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου των ασθενών που θα πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις ή πρόκειται να εισαχθούν στην κλινική για νοσηλεία, όσο και σε εκείνους που θέλουν για κάποιους ειδικούς λόγους να πραγματοποιήσουν μοριακό test (για λόγους σχετικούς με την εργασία τους, άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν, ομάδες αθλητών που το χρειάζονται για την κάρτα υγείας τους κ.ά.).

Mιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βασίλειος Μέρμηγκας, παθολόγος και πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Κλινικής ΑΝΑΣΣΑ, μιλά για τις ενέργειες και τα μέτρα της Κλινικής στον τομέα της πρόληψης για τον έλεγχο της διασποράς κατά του κορονοϊού αφενός, αφετέρου αναφέρεται στις δράσεις της ΑΝΑΣΣΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης σε συνεργασία με το Ε.Σ.Υ.

Kύριε Μέρμηγκα, αναφορικά με την πρόληψη κατά του Covid – 19, η Κλινική ΑΝΑΣΣΑ σε ποια μέτρα έχει προβεί;

Από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με δράσεις των παρόχων υγείας έναντι του Covid – 19, η ΑΝΑΣΣΑ προχώρησε στην υλοποίηση πλήρους σχεδίου δράσης, αλλά και μέτρων πρόληψης για τον συγκεκριμένο ιό. Το σχέδιο και οι δράσεις βασίζονται σε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον Covid – 19, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων της κλινικής ΑΝΑΣΣΑ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλα αυτά που υλοποιούμε και ανακοινώνουμε αναθεωρούνται και επαναξιολογούνται, γιατί νέα δεδομένα προστίθενται πάρα πολύ συχνά.

Ποιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους προχωρήσατε στις συγκεκριμένες δράσεις;

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους έχουν ληφθεί τα παρακάτω μέτρα είναι οι εξής: α) η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι αρκετά εύκολη, β) η θνητότητα της λοίμωξης με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα είναι αρκετά αυξημένη, γ) το σύνολο του πληθυσμού δεν έχει ανοσία.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα προστασίας, που πήρατε για ασθενείς και συνοδούς;

Για ασθενείς συνοδούς προτεραιότητά μας αποτελεί η ασφάλεια των ασθενών μας, αλλά και του προσωπικού μας!!!

Ο κάθε ασθενής-συνοδός ελέγχεται στην κεντρική είσοδο της κλινικής από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη του προσωπικού. Πραγματοποιούνται επί τόπου θερμομέτρηση (χρήση υπέρυθρου θερμόμετρου) και συλλογή πληροφοριών που βοηθούν να εντοπιστεί πιθανό κρούσμα κορονοϊού.

Στο ίδιο σημείο της κεντρικής εισόδου της κλινικής και μετά τον απαραίτητο έλεγχο, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν, εφοδιάζονται με μάσκα και ακολουθεί αντισηψία των χεριών τόσο κατά την είσοδο, όσο και στην έξοδό τους

Αναφορικά με τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, εξυπηρετούνται πλέον τακτικά, αλλά και επείγοντα περιστατικά με τις προβλεπόμενες προφυλάξεις και με χρήση εξειδικευμένων προληπτικών μέτρων.

Για το χρονικό διάστημα που διανύουμε και μέχρι νεωτέρας, υπάρχει απαγόρευση επισκεπτηρίου σε όλα τα τμήματα της κλινικής. Σε όποια χειρουργικά περιστατικά κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να μείνει έως ένας επισκέπτης, που όμως δεν θα πρέπει να έχει συμπτώματα λοίμωξης.

Σε όλους τους χώρους της κλινικής (δωμάτια, χώροι αναμονής, διάδρομοι) υπάρχουν σε εμφανή σημεία απολυμαντικά χεριών.

Επίσης σε όλη την κλινική πραγματοποιούνται καθημερινά σε τακτά χρονικά διαστήματα απολυμάνσεις χώρων και αντικειμένων για τη διασφάλιση ασθενών και προσωπικού.

Υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ασθενών, εφόσον η κατάστασή τους το επιτρέπει, με τους οικείους τους, μέσω χρήσης tablet και διαδικτυακών εφαρμογών, π.χ. Skype.

Για τα μέλη του προσωπικού ποια μέτρα ελήφθησαν;

Αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα της κλινικής, οι άνθρωποί της να βρίσκονται υγιείς και ασφαλείς στην πρώτη γραμμή της μάχης ώστε να μπορούν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Ο κάθε συνεργάτης και εργαζόμενος ελέγχεται στην κεντρική είσοδο της κλινικής με επί τόπου θερμομέτρηση και συλλογή πληροφοριών που μπορεί να εντοπίσουν πιθανό κρούσμα κορονοϊού, ενώ εφοδιάζονται με μάσκα και ακολουθεί αντισηψία των χεριών. Ολοι οι εργαζόμενοι, σε όλα τα τμήματα της Κλινικής και του Πολυιατρείου της ΑΝΑΣΣΑ έχουν ενημερωθεί και έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν, π.χ. χρήση γαντιών, μάσκας, αντισηπτικών και απολυμαντικών μέσων προστασίας.

Η κλινική και το προσωπικό είναι εφοδιασμένοι με ειδικό εξοπλισμό σε περίπτωση που πιθανώς κλιθούν να διαχειριστούν κρούσμα κορονοϊού.

Τονίζω ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης κατά τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού όπως επίσης και ειδικό σχέδιο δράσης σε πιθανή έκθεση προσωπικού στον ιό.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ασθενών, για τις οποίες έχετε λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα;

Υπάρχουν ομάδες ασθενών, για τις οποίες έχουν προβλεφθεί, πέραν των όσων ισχύουν, κάποια επιπρόσθετα μέτρα που αφορούν σε ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς οι οποίοι κάνουν χρήση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι, αναφορικά με την ομάδα των ογκολογικών ασθενών, συνεχίζονται κανονικά οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας ασθενών. Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζεται και η κλινική δραστηριότητα των ασθενών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της ΑΝΑΣΣΑ.

Η κλινική ΑΝΑΣΣΑ έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε συνεργασία με το Ε.Σ.Υ.;

Η ΑΝΑΣΣΑ έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δύο κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει, αποδεικνύοντας έμπρακτα το συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προς το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε το Ε.Σ.Υ. να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό έργο του ελέγχου της πανδημίας.

Το Πολυιατρείο της ΑΝΑΣΣΑ έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω κορονοϊού;

Η λειτουργία του Πολυιατρείου της ΑΝΑΣΣΑ στη 2ας Νοεμβρίου 80 Β είχε ανασταλεί μιας και είχε σταματήσει η εξυπηρέτηση προγραμματισμένων εξωτερικών ιατρείων, αλλά πλέον λειτουργεί με όλες βέβαια τις προβλεπόμενες προφυλάξεις και λήψεις προληπτικών μέτρων ενάντια στον ιό, όπως και όλα τα τμήματα της κλινικής.

Πραγματοποιείτε test για τον κορονοϊό στην κλινική;

Φυσικά. Στην ΑΝΑΣΣΑ πραγματοποιούμε μοριακά test, τα οποία έχουμε εντάξει στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών που θα πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις ή πρόκειται να εισαχθούν στην κλινική για νοσηλεία.

Επίσης, εξυπηρετούνται και ενδιαφερόμενοι μη σχετικοί με εισαγωγή στην κλινική ή για διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, που θέλουν για κάποιους ειδικούς λόγους να πραγματοποιήσουν μοριακό test. Π.χ. λόγοι σχετικούς με την εργασία τους, άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν, ομάδες αθλητών που το χρειάζονται για την κάρτα υγείας τους κ.ά.

Αλήθεια, ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσετε όλα αυτές τις δράσεις;

Ολα τα παραπάνω προϋποθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, ψυχραιμία και πολύ καλό συντονισμό επαγγελματικών υγείας που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες της Κλινικής, π.χ. ιατρούς, νοσηλευτικό, τεχνολογικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη χρήση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, στη διασφάλιση επάρκειας υλικών αλλά και στη χρήση υλικών ειδικών προδιαγραφών. Ακρως σημαντική θεωρούμε την τήρηση κατευθυντήριων γραμμών για επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο διαχείρισης Covid – 19.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου