ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς απώλειες οι εξαγωγές αμνοεριφίων ενόψει του καθολικού Πάσχα

χωρίς-απώλειες-οι-εξαγωγές-αμνοεριφί-131490

«Παγωμένη», ωστόσο, η εσωτερική αγορά με την κατάσταση εξαιτίας κορονοϊού

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κατάφεραν να διατηρήσουν τις εξαγωγές αμνοεριφίων τα σφαγεία Βόλου, εν αντιθέσει με τα δημοτικά σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας, που οι εξαγωγές είναι μηδενικές. Ενόψει του καθολικού Πάσχα, που εορτάζεται στις 9 Απριλίου, τα δημοτικά σφαγεία κάλυψαν τις απώλειες της Ιταλίας λόγω του κορονοϊού με αυξημένες εξαγωγές σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο διαχειριστής της σφαγείων Παναγιώτης Καρέλας είπε ότι «η ζήτηση ήταν φέτος μικρότερη, αλλά λόγω των συνεργασιών μας καταφέραμε να μην έχουμε απώλειες. Ετσι μπορέσαμε να κρατηθούμε έστω και με αυτές τις δυσκολίες».

Τα σφαγεία Βόλου ετοιμάζονται τώρα για τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης ενόψει του Πάσχα. «Προς στιγμήν η αγορά είναι «παγωμένη» με αυτό το κλίμα που επικρατεί εάν θα ψήσουμε αρνί φέτος ή όχι. Είναι δεδομένο όμως ότι θα σημειωθούν μεγάλες απώλειες», τόνισε.

Οπως εξήγησε, η απαγόρευση των μετακινήσεων θα έχει ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο αντίκτυπο, καθώς Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στα χωριά. Ωστόσο, προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα.

Ο κ. Καρέλας είπε ότι «κανονικά οι παραγγελίες ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή, όμως ήδη τα κρεοπωλεία έπρεπε να ξεκινήσουν να δηλώνουν τις μέρες που χρειάζονται για τις σφαγές, καθώς κι εμείς έχουμε τον προγραμματισμό μας».

Αλλες εποχές πάντως η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς πέραν του κορονοϊού, η κτηνοτροφία περνά κρίση. «Με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά οι κτηνοτρόφοι δίνουν έμφαση στην παραγωγή του γάλακτος. Δεν τους συμφέρει να μεγαλώσουν τα αρνιά για περισσότερο κρέας.

Παλαιότερες εποχές εργαζόμασταν περισσότερες μέρες την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε Αλμυρό και Ανάβρα το κλίμα είναι δυσμενές. Ο υπεύθυνος των δημοτικών σφαγείων Λεωνίδας Βούλγαρης επιβεβαίωσε ότι οι εξαγωγές ήταν μηδενικές. «Περιμέναμε να εξάγουμε τουλάχιστον 200 αμνοερίφια, αλλά δυστυχώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι η ζήτηση για την εσωτερική κατανάλωση κατέγραψε μείωση 50%.

Παραγωγοί και έμποροι είναι «παγωμένοι». «Ο κόσμος δεν έχει ξεκινήσει τις παραγγελίες γιατί φοβάται με τα μέτρα και δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Τα δημοτικά σφαγεία δουλεύουν με την κανονική ροή», προσθέτει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου