ΤΟΠΙΚΑ

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι κρατούμενοι στο ΕΚΚΝΒ

σε-πανηγυρισμούς-ξέσπασαν-οι-κρατούμ-138242

Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποσυμφόρησης των φυλακών

Πανηγυρισμοί προχθές το βράδυ στις φυλακές Βόλου. Οι κρατούμενοι ενημερώθηκαν για την προωθούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των φυλακών ως μέτρο πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού και άρχισαν να φωνάζουν από χαρά.

Ζητωκραύγαζαν και χτυπούσαν τα παράθυρα με αποτέλεσμα να προκληθούν αναστάτωση και πανικός. Κάτοικοι της γύρω περιοχής φοβήθηκαν ότι επρόκειτο για εξέγερση ενώ κυκλοφόρησε και βίντεο από το οποίο προέκυπτε η αναταραχή εντός του χώρου των φυλακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς επειδή νόμισαν ότι θα αποφυλακισθούν όλοι καθώς οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί και δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ορθά. Στις φυλακές τηρούνται αυτή τη στιγμή αυστηρά μέτρα προστασίας για τον νέο κορονοϊό. Τα επισκεπτήρια έχουν απαγορευτεί και έχουν παύσει οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το σωφρονιστικό κατάστημα απολυμαίνεται σχολαστικά, ενώ έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι για καραντίνα στο ενδεχόμενο ενός ύποπτου κρούσματος. Τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο και οι κρατούμενοι εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ωστόσο, κρίνεται ότι πρέπει να παρθούν και επιπλέον μέτρα και το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να υπογραφή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για αποφυλάκιση κρατουμένων με «ελαφρά» αδικήματα κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Μάλιστα με βάση αυτή την ΠΝΠ εκτιμάται ότι θα αποφυλακισθούν πανελλαδικά περί τους 1000 κρατούμενους. Πρόκειται για άτομα που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα, μικροκλοπές, μικροποσότητες ναρκωτικών κλπ, που θέλουν ακόμα ένα χρόνο για την συμπλήρωση της ποινής ή έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής ή είναι πάνω από 65 ετών και έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής.

Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται όλοι οι βαρυποινίτες, δηλαδή άτομα που έχουν καταδικαστεί για λεγόμενα αδικήματα βίας, (φόνοι, βιασμοί, ληστείες, σωματική βία, εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και του πολιτεύματος, τρομοκρατία κλπ.

Ανάλογα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω του κορονοϊού εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και από Ευρώπη, στην Ιταλία, στην Γαλλία, στη Βρετανία και στην Ισπανία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου