ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας ~ Ζητούν μέτρα στήριξης

αγωνιούν-οι-κτηνοτρόφοι-της-μαγνησία-138311

Μεγάλη ζημιά προκαλεί το «πάγωμα» των εξαγωγών, με την αβεβαιότητα να εντείνεται ενόψει Πάσχα

Εντονη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο των κτηνοτρόφων λόγω της πανδημίας που έχει «παγώσει» τις εξαγωγές, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αγωνία και για το Πάσχα. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αγωνιούν λόγω της πανδημίας που λειτουργεί απαγορευτικά στις οικογενειακές πασχαλινές εξορμήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πατροπαράδοτο οβελία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που προκαλούνται στη διάθεση αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα μετέφερε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ζητώντας μέτρα ενίσχυσης για τον πρωτογενή τομέα και την απορρόφηση των αδιάθετων αμνοεριφίων. Μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη φωνή αγωνίας των συναδέλφων της, η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων της δημοτικής ενότητας Αισωνίας, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού έχουν επιπτώσεις στον κλάδο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οπως εξηγεί «το πρώτο πρόβλημα είναι στις εξαγωγές. Επειδή το καθολικό Πάσχα είναι νωρίτερα, κάναμε εξαγωγές σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία μικρά αρνάκια, που έχουν μεγάλη ζήτηση, ενισχύοντας τον παραγωγό.

Λόγω της πανδημίας οι εξαγωγές έχουν απαγορευθεί, με αποτέλεσμα τα ζώα που προορίζονταν για το εξωτερικό να παραμένουν στο κοπάδι μας, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος γιατί συνεχίζουμε να τα ταΐζουμε και δεν γνωρίζουμε αν θα διατεθούν» είπε.

Το ερώτημα κατά πόσο και σε τι ποσοστό θα διατεθεί η μεγάλη παραγωγή ενόψει Πάσχα, απασχολεί το σύνολο των κτηνοτρόφων στη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα, με την κ. Διβάνη να επισημαίνει ότι «μια οικογένεια που θα κάνει Πάσχα στο σπίτι, θα προμηθευτεί μικρότερη ποσότητα κρέατος. Δεν θα αγοράσει αρνί 8 ή 10 κιλών».

Παράλληλα επισημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχουν παραγγελίες και δεν είναι γνωστό αν θα διατεθεί η πληθώρα της παραγωγής που υπάρχει, λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης των συνάξεων, οικογενειακών και φιλικών. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας. Υφιστάμεθα πολύ μεγάλη ζημιά», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, διαρκή και αυστηρά είναι τα μέτρα καθαριότητας, προστασίας και απολύμανσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, με την καταβολή των οφειλόμενων από τον ΕΛΓΑ να δίνει μια ανάσα, αλλά το αίτημα για επιπλέον μέτρα ενίσχυσης διατυπώνεται από όλους.

«Ζητάμε από τους τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να παρέμβουν για να μας βοηθήσουν. Το ζητούμενο είναι να ενεργοποιήσουν την έκτακτη ενίσχυση που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στον κτηνοτροφικό κλάδο όταν υποστεί καταστροφή. Ζητάμε έκτακτη ενίσχυση και μέτρα στήριξης, όπως λαμβάνονται για όλους τους κλάδους που πλήττονται» είπε η κ. Διβάνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου