ΛΑΡΙΣΑ

1.500 σπιρομετρήσεις στη Θεσσαλία

1-500-σπιρομετρήσεις-στη-θεσσαλία-227998

Συνεχίζονται οι εξετάσεις ενηλίκων από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με 1.500 σπιρομετρήσεις να έχουν καταγραφεί την περασμένη χρονιά και περισσότερες από 15.000 σε βάθος δεκαετίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Επικεφαλής του προγράμματος, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, είναι ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το target group είναι άτομα ηλικίας από 40 έως 65 ετών κατά μέσο όρο, με τις κατηγορίες να διαφοροποιούνται κάθε περίοδο.

Στο επίκεντρο του φετινού προγράμματος, για παράδειγμα, βρίσκονται μακροχρόνιοι καπνιστές, εν ενεργεία, ηλικίας άνω των 40 ετών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας στην εργασία και την καθημερινότητά τους και κατά πόσο την παρεμποδίζει.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των σπιρομετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι: «Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, με τις αρνητικές συνέπειες να πολλαπλασιάζονται για όσους καπνίζουν δύο πακέτα τσιγάρων καθημερινά, ή και λιγότερα, για διάστημα είκοσι χρόνων. Κατά συνέπεια, πολλαπλασιάζονται οι συνέπειες και η πιθανότητα να εμφανιστεί χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια» είπε.

Το πρόγραμμα των σπιρομετρήσεων για το 2020 είναι έτοιμο και θα ξεκινήσει μόλις δοθεί η έγκριση από την Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια.

Οι ερευνητικές δράσεις της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στη Μαγνησία, την ευρύτερη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, με τον καθηγητή πνευμονολογίας να επαναλαμβάνει ότι «διεκδικούμε το δικαίωμα στον καθαρό αέρα», ενώ υπενθυμίζει, κλείνοντας, τις δυσμενείς επιπτώσεις του μακροχρόνιου καπνίσματος στην υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου