ΤΟΠΙΚΑ

«Πρέσβειρες» της πηλιορείτικης κουζίνας

πρέσβειρες-της-πηλιορείτικης-κουζ-228080

Σεμινάρια παραδοσιακής γαστρονομίας σε Ελληνες και ξένους από τα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού Βυζίτσας

Εφόδιο προόδου γίνονται στα χέρια άξιων γυναικών όλα τα καλά της πηλιορείτικης γης, που ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, για να μυήσουν τους Ευρωπαίους στις παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις, που διατηρούνται από γιαγιά σε εγγονή. Τα πηλιορείτικα τσιτσίραβλα, εκλεκτός μεζές, ταξιδεύουν στην Ευρώπη χάρη στο μεράκι των μελών του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Βυζίτσας «Εσπερίδες», που διαφυλάττουν και αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομική παράδοση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δώδεκα γυναίκες με μεράκι και μαγειρικό ταλέντο, ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από εννέα χρόνια, κατακτώντας με σταθερά βήματα σημαντική θέση στο κεφάλαιο του αγροτουρισμού.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια, προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, καθότι αγρότισσες οι περισσότερες, αλλά και την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τις συνταγές από τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας και να τις αφήσουμε στα εγγόνια μας» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βυζίτσας Θεοδώρα Κλείτσου.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της προσπάθειας, εξηγεί ότι προωθούνται τα παραδοσιακά φαγητά του Πηλίου σε γκρουπ Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, σε ενήλικες, αλλά και μαθητές, που επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον στον τρόπο παρασκευής τους, για να τα γευτούν στη συνέχεια. Οπως αναφέρει η πρόεδρος, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν την επίσκεψή τους στο Πήλιο με μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Τα παραδοσιακά φαγητά και οι πίτες του Πηλίου κατέχουν περίοπτη θέση στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στον χώρο του Συνεταιρισμού, με τους συμμετέχοντες να μαθαίνουν τον τρόπο παρασκευής χαρακτηριστικών πηλιορείτικων εδεσμάτων, όπως κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο, γίδα ή τράγιο με μελιτζάνες, κόκορας με κρεμμύδια γιαχνί, το καπακωτό, που περιέχει διάφορα λαχανικά, τα χόρτα με αβγά και πολλά ακόμη.

Παράλληλα αποτυπώνουν το μεράκι τους στις μαρμελάδες και τα γλυκά που παρασκευάζουν, «όλα με τοπικά προϊόντα», διευκρινίζει η πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένες από την πορεία του Συνεταιρισμού και προχωράμε βήμα – βήμα, έχοντας δημιουργήσει μια δεμένη προσπάθεια, που η μια συμπληρώνει την άλλη».

Το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του Συνεταιρισμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, με τις συμμετέχουσες στην προσπάθεια να θέτουν διαρκώς νέους στόχους, με γνώμονα τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που παραμένει αξία διαχρονική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου