ΤΟΠΙΚΑ

Διαγωνισμός για τη μελέτη του Μουσείου της Αργούς

διαγωνισμός-για-τη-μελέτη-του-μουσείο-228383

Πράσινο φως άναψε η οικονομική επιτροπή – Σε πέντε μήνες θα πρέπει να παραδοθεί από τον μελετητή

Στη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει τη μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου της Αργούς προχωρά ο Δήμος Βόλου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Αντικείμενο της μελέτης, το προεκτιμώμενο κόστος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 72.427,40 ευρώ, είναι η εσωτερική διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του μουσείου που θα στεγάσει τη θρυλική πεντηκόντορο. Η δαπάνη για τη μελέτη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου.

Οπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης, έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία ενός σύγχρονου μουσείου όπου θα στεγαστεί η σύγχρονη Αργώ. Η κεντρική θεματολογία του μουσείου θα είναι η Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα δημοφιλές, σε όλες τις ηλικίες διεθνώς, θέμα που συνδέεται με την αρχαία ιστορία της Μαγνησίας και αντικατοπτρίζεται στη νεότερη ναυτική παράδοσή της.

Μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επήλθε η οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος του δημόσιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για τη «Δημιουργία Μουσείου για την Αξιοποίηση της Αργούς». Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η ανάθεση της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου στο γραφείο του Ι. Κίζη που έλαβε το πρώτο βραβείο και πλέον προωθείται η εκπόνηση της αναγκαίας μουσειογραφικής μελέτης, το σύνολο δηλαδή των τεχνικών και των πρακτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο κτίριο μουσείου με σκοπό την ανάδειξη των μουσειολογικών στοιχείων που προτείνονται στην οριστική αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου.

Συνολικά το έργο αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση – εξοπλισμό του νέου μουσείου που θα κατασκευαστεί στην πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα του Μουσείου της Αργούς. Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 3.670,00 τ.μ., με κεντρικό έκθεμα το αντίγραφο της Αργούς.

Η μουσειογραφική μελέτη θα πρέπει να στοχεύει ώστε η μουσειακή εμπειρία να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαιδευτική εμπειρία και την πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων και θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διαφορετικά είδη κοινού όπως ομάδες σχολικές, υπερηλίκων, εμποδιζόμενα άτομα.

Σημειώνεται ότι ο μελετητής θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει τη μελέτη εντός πέντε μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Η Novoville θα υποστηρίξει τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και πρόστιμα

Η εταιρεία Novoville αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό για τη δημιουργία διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων παρόδιας ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και για τη διενέργεια ελέγχων και βεβαίωσης παραβάσεων με χρήση φορητών συσκευών.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 49.600 ευρώ που θα επιτρέπει στους οδηγούς να αγοράζουν εισιτήρια ελεγχόμενης στάθμευσης διαδικτυακά, όπως διαδικτυακά με φορητές συσκευές θα βεβαιώνονται και τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακύρωσε η οικονομική επιτροπή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου