ΤΟΠΙΚΑ

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Μαγνησίας από την Αναστασία Μουτσάτσου

επιμόρφωση-εκπαιδευτικών-της-μαγνησ-228678

Πρωτότυπη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε από τη Μαγνησία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

Σε ρόλο διαφορετικό από αυτόν που την έχει συνηθίσει το κοινό, η ερμηνεύτρια και στιχουργός Αναστασία Μουτσάτσου έκανε… μάθημα χθες στον Βόλο σε εκπαιδευτικούς για τα πνευματικά δικαιώματα. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αναπληρώτρια γενική γραμματέας της «ΕΡΑΤΩ», η κ. Μουτσάτσου συμμετείχε σε επιμορφωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που, όπως υπογράμμισε, δεν είναι αφηρημένη έννοια. «Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους και ειδικά στους νέους ως αυριανούς πολίτες ότι η πνευματική ιδιοκτησία δεν διαφέρει από την υλική. Υπάρχουν άνθρωποι, που πίσω από ένα τραγούδι, μια φωτογραφία, βιοπορίζονται και συντηρούν οικογένειες», σημείωσε η γνωστή καλλιτέχνιδα.

Πρόκειται για πρωτότυπο πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού, που ξεκίνησε χθες από τον Βόλο. Κλιμάκιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η κ. Μουτσάτσου ως εκπρόσωπος της εταιρείας «ΕΡΑΤΩ» βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προκειμένου να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς σε θέματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Αναλύθηκαν βασικές έννοιες του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τι σημαίνει περιουσιακό δικαίωμα, ηθικό δικαίωμα, πνευματική ιδιοκτησία και οι εξαιρέσεις και περιορισμοί που εστιάζουν στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης και των νέων τεχνολογιών.

«Είχε προηγηθεί επιμόρφωση των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων και των συντονιστών του ΠΕΚΕΣ και ακολουθεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να γίνουν πολλαπλασιαστές στα σχολεία τους.Θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί πώς μπορούν να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν αυτά τα πνευματικά έργα στη διδακτική πράξη και με ποιες προϋποθέσεις. Επίσης πώς μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ως δημιουργοί ειδικά με τα έργα σχολικών δραστηριοτήτων που είναι πολλά. Ζητούμενο να καλλιεργηθεί στάση για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων», τόνισε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη με πρόσκληση της οποίας βρέθηκε χθες το κλιμάκιο στον Βόλο.

Η ερμηνεύτρια και στιχουργός Αναστασία Μουτσάτσου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για το σύνολο της κοινωνίας να ενημερωθεί για τα πνευματικά δικαιώματα. «Ιδίως τα παιδιά που θα είναι οι αυριανοί πολίτες και πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι ότι η μουσική δεν βρέθηκε ξαφνικά στην ατμόσφαιρα. Κάποιος τη δημιούργησε, κάποιος πλήρωσε για να βγει και δεν μπορεί ο καθένας να την καταχράζεται. Πίσω από κάθε μορφής τέχνης υπάρχουν άνθρωποι που βιοπορίζονται», σημείωσε η ίδια υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη συνείδηση η πνευματική ιδιοκτησία.

Το κλιμάκιο ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και για τα δικά τους πνευματικά δικαιώματα ως δημιουργών. Στη Μαγνησία εξελίσσονται φέτος 170 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων μέσα από τα οποία τις προηγούμενες χρονιές έχουν προκύψει πνευματικά έργα. «Ο προβληματισμός μας είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα έργα και αν μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης αναφερόμενος σε πρωτότυπες εργασίες μαθητών και εστιάζοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που πήραν μαθητές της Σκιάθου από θεία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη την οποία η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προτίθεται να εκδώσει σε βιβλίο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου