ΤΟΠΙΚΑ

Ασφαλιστικές εισφορές γιατρών σε νέα βάση

ασφαλιστικές-εισφορές-γιατρών-σε-νέα-229228

Μεγάλος μπελάς οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων στον κλάδο

Η διάλυση του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και οι μετ’ εμποδίων υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα προς τον κλάδο από τον ΕΦΚΑ, με κυρίαρχο πρόβλημα τη δραματική καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων, αποτελούν από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο του Βόλου. Την ίδια ώρα οι γιατροί βρίσκονται σε αναμονή και των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα, με βάση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Από τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και με βάση την ενημέρωση που είχαν οι γιατροί από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, με το νέο σύστημα αναμένεται να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα και να δημιουργηθούν κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με ελεύθερη επιλογή, ώστε έτσι το νέο σύστημα να γίνει ανταποδοτικό. Ανάλογα με τις καταβολές που θα γίνονται θα ορίζεται και το ύψος της σύνταξης, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα του κλάδου.

Προβλέπονται επίσης ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους γιατρούς, καθώς για τα πρώτα πέντε χρόνια του επαγγελματικού τους βίου οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίζονται στο ποσό των 126 ευρώ μηνιαίως.

Οσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς θα πληρώνουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργοδοτών ή την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός και το ποσό θα αγγίζει κατ’ ελάχιστον τα 252 ευρώ μηνιαίως

Εξάλλου για όσους γιατρούς συνταξιοδοτηθούν από το δημόσιο, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το ποσοστό παρακράτησης της σύνταξης από 60% που είναι σήμερα μειώνεται στο 30%, με την προοπτική να καταργηθεί πλήρως, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

«Πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου είναι να υπάρχει ανταποδοτικότητα στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο κλάδος υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και να λαμβάνει συντάξεις πείνας», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χ.Κ. γενικός γιατρός στον Βόλο, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Με ρυθμούς χελώνας η έκδοση συντάξεων

Η διάλυση του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και η ένταξη των υπηρεσιών του στον ΕΦΚΑ ως βασικού φορέα για την έκδοση συντάξεων έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των σχετικών αποφάσεων.

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και νοσοκομειακοί γιατροί που εργάστηκαν επί σειρά ετών στο δημόσιο σύστημα υγείας, περιμένουν εναγωνίως να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους.

«Θα υποχρεωθούμε όλοι να δουλεύουμε ώς τα 67 για να μπορέσουμε να πάρουμε μία σύνταξη για τα γηρατειά μας» λένε οι ίδιοι οι γιατροί που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 και υπολογίζουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές τους θα προσεγγίζουν περίπου τα 1.000 ευρώ.

Η κατάσταση ωστόσο είναι πιο δύσκολη για τους νέους γιατρούς που και μεγαλύτερο εργασιακό βίο έχουν μπροστά τους και χαμηλότερες αποδοχές.

Σημειώνεται πως την τελευταία 10ετία οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών μειώθηκαν συνολικά περίπου 40%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου