ΤΟΠΙΚΑ

Δεν πρόλαβε να χαρίσει τη ζωή που έχασε…

δεν-πρόλαβε-να-χαρίσει-τη-ζωή-που-έχασε-233274

«Εσβησε» ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων, μετά από ολιγοήμερη μάχη με τον θάνατο, λίγο πριν δωρίσει τα όργανά του – Υπήρξε εμβληματική μορφή στον χώρο των μικρομεσαίων και του συνταξιουχικού κινήματος

Δεν πρόλαβε να χαρίσει ζωή σε συνανθρώπους του δωρίζοντας ζωτικά του όργανα, όπως επιθυμούσε από την εποχή που υπέγραψε ως δωρητής οργάνων, ο Θανάσης Κοντονίνας, ο οποίος παραμονή της ονομαστικής του γιορτής έχασε, δυστυχώς, τη μάχη με τον θάνατο, μετά από βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη πριν λίγες μέρες.

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων Μαγνησίας του ΤΕΒΕ νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο Βόλου σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Από προχθές Πέμπτη το πρωί η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη. Με μεγαλείο ψυχής, που διέκρινε πάντα τον εκλιπόντα, η οικογένειά του ενημέρωσε τους θεράποντες γιατρούς για την επιθυμία του να προχωρήσει η διαδικασία για δωρεά οργάνων.

Ο Θανάσης Κοντονίνας ήταν από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων στη Μαγνησία. Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ, δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο γνωστός επαγγελματίας νωρίς το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την οικογένειά του, αλλά και όσους τον γνώριζαν.

Υπήρξε από τους γνωστότερους εμπόρους του Βόλου. Στην αγορά από μικρό παιδί. Το πρώτο του μεροκάματο, όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το έκανε σε ηλικία 9 χρόνων. Ηξερε το εμπόριο από την καλή και την ανάποδη. Αρχικά δούλεψε ως υπάλληλος στο κατάστημα νεωτερισμών «Σ. Λεβή και ΣΙΑ», στην οδό Ηπείρου και στη συνέχεια άνοιξε το δικό του κατάστημα, το οποίο διατήρησε επί 37 ολόκληρα χρόνια έως τη συνταξιοδότησή του, στην οδό Αντωνοπούλου.

Είχε αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ, συνεπής πάντα στις απόψεις του, μαχητικός, ανιδιοτελής και αφοσιωμένος στη στήριξη των συναδέλφων του. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ ως πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων εμπόρων ΤΕΒΕ πρόσφερε ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου του.

Πνεύμα ανήσυχο, ασχολήθηκε επίσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχής γενομένης από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίων Αναργύρων, τον οποίο ίδρυσε το 1978 μαζί με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο και επιστήθιο φίλο του Γιάννη Κουρτίνα, για να συνεχίσει ως συνοικιακός σύμβουλος στο αγαπημένο του Καπακλί, τη συνοικία που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος Βόλου αργότερα. Εχαιρε της εκτίμησης και της στήριξης των δημοτών από όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς αναγνώριζαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο της άοκνης προσφοράς.

Για τον θάνατο του Θανάση Κοντονίνα εκδόθηκαν ψηφίσματα από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, στα οποία εκφράζεται η θλίψη και το δυσαναπλήρωτο κενό. «Ο Θανάσης Κοντονίνας, η ψυχή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας, ο αγωνιστής της πρώτης γραμμής του συνταξιουχικού κινήματος, για την αξιοπρέπεια, για την ίδια τη ζωή, δυστυχώς έχασε τη μάχη της δικής του ζωής… Από σήμερα το συνταξιουχικό κίνημα στη Μαγνησία είναι φτωχότερο. Θα μας λείπει ο γελαστός και πάντα αισιόδοξος Θανάσης, θα μας λείπει ο μεστός και δυνατός λόγος του, θα μας λείπει το χιούμορ, η φαντασία του. Θα τον θυμόμαστε όλοι, η μνήμη του θα μας είναι δύναμη να συνεχίζουμε δυναμικά τις διεκδικήσεις μας», επισημαίνουν εξάλλου σε ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις με τις οποίες «συνυπήρξε» τα τελευταία χρόνια στη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των απόμαχων της εργασίας.

Tέλος, η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Θανάση Κοντονίνα, λέγοντας πως «όλοι θα θυμόμαστε την παρουσία και την καθημερινή προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες. Τη ζωντάνια του και το ενδιαφέρον του για κάθε ζήτημα. Τη συνέπεια με την οποία υπηρέτησε το λαϊκό δίκιο. Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, τον πολιτισμό, την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης των αγώνων του λαού μας και της εθνικής αντίστασης, τα προβλήματα της πόλης. Ηταν ακούραστος, ανήσυχος και ασυμβίβαστος μαχητής. Ο Θανάσης θα αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικής ζωής και δράσης».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου