ΤΟΠΙΚΑ

Καλά νέα για τους μελισσοκόμους

καλά-νέα-για-τους-μελισσοκόμους-271421

Μετά από παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρο στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης, μετά την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου, Μαγνησίας και Γιώργου Αμυρά, Ιωαννίνων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου. Οι δύο βουλευτές, με την ερώτησή τους, ζητούσαν από το υπουργείο να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης στον κανονισμό του και να εισαγάγει βελτιωμένες ρυθμίσεις που θα αποζημιώνουν ουσιαστικά τους μελισσοτρόφους και για το χαμένο παραγόμενο προϊόν τους. Επίσης, ζητούσαν την αύξηση της χρηματοδότησης του κλάδου πάνω από τα σημερινά επίπεδα και της προβολής του, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφειά του.

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, επίκειται «διπλασιασμός της ετήσιας χρηματοδότησης του κλάδου της μελισσοκομίας από 3.600.000 € σε 6.162.645 € για την περίοδο 2021-2027». Όσον αφορά στο ζήτημα της αποζημίωσης των μελισσοτρόφων λόγω απώλειας παραγωγής μελιού από επιθέσεις άγριων ζώων – περίπτωση που εξαιρείται από την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α.- το υπουργείο δηλώνει θετικό και ανοιχτό σε προτάσεις, με σκοπό «την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας».

«Η μελισσοκομία κατέχει καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας ενώ παρέχει σημαντική υπηρεσία στο οικοσύστημα», υποστηρίζει ο Χρήστος Μπουκώρος και γίνεται παράλληλα ο αγωγός των μελισσοκόμων της Μαγνησίας στο υπουργείο. Τους καλεί να καταθέσουν προτάσεις και θέτει ως υψηλή προτεραιότητα την πάταξη της παράνομης ελληνοποίησης μελιού, την προώθηση συνεργατικών σχημάτων από τους μικρούς παραγωγούς για την τυποποίηση και την προώθηση των εξαγωγών του μελιού της Μαγνησίας που θεωρείται ένα από τα καλύτερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου