ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη 50% η αιμοδοσία την περίοδο του καλοκαιριού στη Μαγνησία

μειωμένη-50-η-αιμοδοσία-την-περίοδο-του-403520

Εναγώνιες προσπάθειες του Συλλόγου «Αλληλεγγύη» και των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

Ραγδαία μείωση της τάξης του 50% σημειώνεται στις αιμοδοσίες της θερινής περιόδου, με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Αλληλεγγύη» και τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη πάγιων, αλλά και έκτακτων αναγκών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Αλληλεγγύη» Ιγνάτιος Γελαγώτης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στην διάρκεια της θερινής περιόδου σταματούν, λόγω καιρικών συνθηκών και υψηλών θερμοκρασιών, οι εξωτερικές αιμοδοσίες. Παράλληλα, όπως σημείωσε, το καλοκαίρι και κυρίως ο Αύγουστος είναι περίοδος διακοπών για πολλούς εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ραγδαία μείωση στην εθελοντική προσφορά αίματος.

«Το πρόβλημα υφίσταται σε όλη την Ελλάδα και δεν αφορά μόνο στη Μαγνησία» υπογράμμισε ο κ. Γελαγώτης, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι λόγω του τουρισμού πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες της θερινής περιόδου στην περιοχή μας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει κανένας ακάλυπτος. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καλύπτουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται και κυρίως τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, γιατί χρειάζονται τις μεταγγίσεις αίματος» είπε.

Κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και ο πρόεδρος προσωπικά επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, που είναι αντιστρόφως ανάλογες με την προσφορά αίματος.

Στο μεταξύ, προγραμματίζονται προσεχώς εξορμήσεις του Συλλόγου ανά τη Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, για τη συγκέντρωση αίματος, ενώ μόλις ξεκινήσει η εκπαιδευτική χρονιά θα ανοίξει παράλληλα ο κύκλος των ενημερωτικών δράσεων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μελλοντικών εθελοντών αιμοδοτών από το θρανίο.

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Διαρκείς και καθημερινές είναι οι ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία σε μηνιαία βάση, γεγονός που συνεπάγεται διαρκή εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολύ δε περισσότερο την καλοκαιρινή.

Γι΄ αυτό τον λόγο εξέδωσαν ανακοίνωση – έκκληση, υπενθυμίζοντας στους αιμοδότες ότι η προσφορά αίματος είναι αναγκαία και πολύτιμη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Λουκάκη ανέφερε ότι «την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρείται μείωση στην προσφορά αίματος. Παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες ποσότητες αίματος επαρκούν, απαιτούνται διαρκής εγρήγορση και σταθερή προσφορά αίματος για να μην προκύψουν ελλείψεις».

Η ίδια επεσήμανε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η προσφορά αίματος όλο τον χρόνο, ενώ απευθυνόμενη στον τοπικό πληθυσμό υπογραμμίζει ότι «οι ανάγκες δεν πηγαίνουν διακοπές. Γι’ αυτό, καλούμε τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας, πριν ξεκινήσουν για τις διακοπές τους, να αφιερώσουν μισή ώρα από τον χρόνο τους για να αιμοδοτήσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου