ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

H συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας αναβαθμίζει την Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο

h-συμφωνία-ηπα-ελλάδας-αναβαθμίζει-τη-406499

Σε μια νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ- Ελλάδας με αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων και μονάδων μεταξύ αυτών και της 1ης ΤΑΞΑΣ ( 307 ΤΣΥΑΥ) στο Στεφανοβίκειο που είναι η έδρα της Αεροπορίας Στρατού αλλά και της 110 Π.Μ στη Λάρισα, σύμφωνα της ρεπορτάζ το «Βήμα της Κυριακής» το οποίο μάλιστα έχει ως κεντρικό θέμα.

Στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου όπως είναι γνωστό πρόσφατα έγινε η παράδοση των 80 συνολικά ελικοπτέρων που προμηθεύτηκε ο ελληνικός από τον αμερικανικό Στρατό. Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ένοπλης αναγνώρισης.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ θα έρθει έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο και περιλαμβάνει την αναθεώρηση της συμφωνίας του ’90 για τις βάσεις στη Σούδα, το Μαράθι, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και τη Αλεξανδρούπολη με προφανή σκοπό της αναβάθμισή τους. Ολα αυτά με φόντο την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Ελληνική πλευρά θέλει μέσω αυτής της συμφωνίας να εξασφαλίσει και μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτή τη κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο από τον προκλητικό γείτονά μας.

Στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 συζητά να εισέλθει η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της EUCOM στρατηγού Τοντ Γουόλτερς στην 110 Π.Μ και η συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου ήταν κομβικής σημασίας σε στρατιωτικό επίπεδο.

Έτοιμο το προσχέδιο της συμφωνίας

Το προσχέδιο της συμφωνία σύμφωνα με την εφημερίδα είναι έτοιμο και περιγράφει με γενικούς όρους την αναβάθμιση και την χρήση των εγκαταστάσεων. Αυτή την στιγμή στην βάση της 110 Π.Μ και στο Στεφανοβίκειο υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που δεν είναι νομοθετημένο. Υπενθυμίζεται πως στη βάση της Λάρισας μετασταθμεύουν τα αμερικανικά drone MQ-9 Reaper τα οποία μέσω των ανταλλαγμάτων της συμφωνίας η ελληνική πλευρά θα ήθελε να τα λάβει είτε με την μορφή δανεισμού είτε να τα αγοράσει.

Επίσης η ελληνική πλευρά κάνει σκέψεις για είσοδό της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 και στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των φρεγατών Freedom.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα εφόσον υπογραφεί η συμφωνία, για τη Λάρισα αλλά και το Στεφανοβίκειο συζητιέται η μεταστάθμευση ιπτάμενων αμερικανικών τάνκερ και η ενίσχυση της παρουσίας των droneτων ΗΠΑ με το ήδη υπάρχοντα τύπο αλλά και με τα πιο προηγμένα Global Hawk που αυτή την στιγμή έχουν ως βάση την Σικελία.

Η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί με την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σημειώνει το δημοσίευμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου