ΤΟΠΙΚΑ

Ανεμβολίαστοι πολλοί μαθητές ΣΤ’ τάξης σε Βόλο και Ν. Ιωνία

ανεμβολίαστοι-πολλοί-μαθητές-στ-τάξ-437908

Τι δείχνει έρευνα της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού μαθητών της ΣΤ’ τάξης σε Βόλο και Νέα Ιωνία για τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας και του ιού της γρίπης.

Ερευνα της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κατέδειξε την ανάγκη κάλυψης των μαθητών που εντάσσονται στον ευαίσθητο πληθυσμό.

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό μαθητών Ρομά.

Το πρόγραμμα καταγραφής εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Θεσσαλίας και κατόπιν έγκρισης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2018 – 2019 από 17 Ιανουαρίου έως 13 Ιουνίου 2019 με υπεύθυνες τις Σωτηρία Κωνσταντίνα Αλιβάνιστου, Ιωάννα Βασιλική Θεοδοσίου και Παναγιώτα Τσαμπίρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ελέχθησαν όλα τα σχολεία της Νέας Ιωνίας (ποσοστό 100%) και από τα σχολεία του Βόλου ελέχθησαν 11 από τα 32 (ποσοστό 34,4%).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων της Νέας Ιωνίας ανήλθε σε ποσοστό 76,9%, ενώ δεν συμμετείχε ποσοστό 23,1%. Η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του Βόλου ανήλθε σε ποσοστό 69,9%, ενώ δεν συμμετείχε ποσοστό 30,1%.

Στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας η μεγαλύτερη αποχή ελέγχου των βιβλιαρίων υγείας σημειώθηκε στο σχολείο που φοιτούν μαθητές Ρομά στην περιοχή Αλιβερίου.

Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη καταγραφή του ελέγχου των βιβλιαρίων υγείας των μαθητών και επεξεργάστηκαν παρόλο που το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δύναται η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας να εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα για την τάση εμβολιασμού του σχολικού πληθυσμού στις περιοχές Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Αναλυτικά από τα δεδομένα των μαθητών που ελέχθησαν τα βιβλιάρια υγείας του Παιδιού καταγράφηκε μία τάση σχετικά με τον εμβολιασμό του μαθητικού πληθυσμού στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου και Νέας Ιωνίας που προκύπτουν τα κάτωθι συμπεράσματα:

– Το ποσοστό των μαθητών στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου και Νέας Ιωνίας που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι 25% – 30%. Ποσοστό που δύναται να οφείλεται σε μαθητές που δεν εμβολιάστηκαν και λαμβάνουν εναλλακτικές θεραπείες ανοσοποίησης.

– Ο πληθυσμός των Ρομά είναι μία ευαίσθητη ομάδα των μαθητών οι οποίοι δεν εμβολιάζονται όπως προκύπτει από τη συμμετοχή των μαθητών στο σχολείο της περιοχής Αλιβερίου σε ποσοστό 22% γι’ αυτό απαιτείται ειδική μέριμνα με προγράμματα εμβολιασμού.

– Οι μαθητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 98% για τα εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών.

– Οι μαθητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 9% – 15% για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β’ διότι το εμβόλιο μηνιγγίτιδας τύπου Β’ δεν συνταγογραφείται και απαιτείται να επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός. Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β’ επειδή είναι σημαντικό για την πρόληψη της νόσου θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για να χορηγείται μέσω λίστας συνταγογραφούμενων εμβολίων.

– Οι μαθητές ελέγχονται σε υψηλό ποσοστό με τη φυματινοαντίδραση Mantoux, η οποία είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης.

– Ο εποχιακός εμβολιασμός για τη γρίπη στο μαθητικό πληθυσμό κυμαίνεται σε ποσοστό 35% παρότι αφορά έναν ευαίσθητο πληθυσμό που συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους κατά τη χειμερινή περίοδο.

– Ο εμβολιασμός των κοριτσιών για τον ιό HPV ανέρχεται περίπου σε ποσοστό 11% παρότι αποτελεί σημαντικό εμβόλιο που προστατεύει τα κορίτσια από τον ιό και συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου