ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνα» σε 23χρονο για πλαστά έγγραφα

καμπάνα-σε-23χρονο-για-πλαστά-έγγραφα-498254

Σε βάρος ενός ακόμη παράνομου μετανάστη, που επιχείρησε να ταξιδέψει από τη Ν. Αγχίαλο

Συνολική ποινή φυλάκισης εφτά μηνών και χρηματική ποινή 3.500 ευρώ με τριετή αναστολή εφέσιμη επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 23χρονο Σομαλό, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου με πλαστά έγγραφα.

Ο νεαρός αλλοδαπός, που συνελήφθη μετά από τον διαβατηριακό έλεγχο ενώ ήθελε να ταξιδέψει για Μόναχο, διαπιστώθηκε ότι είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία στους αστυνομικούς του Τμήματος Αλμυρού, ενώ έφερε και διαβατήριο που ανήκε σε άλλο πρόσωπο.

Χθες στο Αυτόφωρο δεν παραβρέθηκε για να απολογηθεί και καταδικάστηκε ερήμην.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις αλλοδαπών στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τα ανάλογα περιστατικά αυξάνονται πάντοτε τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς κυκλώματα διακινητών εκμεταλλεύονται τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες και τους πουλούν ψεύτικες ελπίδες.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού που έχουν στην αρμοδιότητά τους και την περιοχή της Νέας Αγχιάλου έχουν σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε να διαπιστώνουν με ευκολία τη μη γνησιότητα των εγγράφων όσο και αν αυτά φαίνονται σαν αυθεντικά.

Παράλληλα έχουν περάσει από κατάλληλα πολύχρονη εκπαίδευση ενώ διαθέτουν και ειδικά μηχανήματα αναγνώρισης διαβατηρίων.

Εξάλλου πέρυσι το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου συνελήφθησαν πάνω από 30 αλλοδαποί για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Θέλουν επανασύνδεση με τις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από την περαιτέρω προανάκριση. Βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, μακριά από τους κινδύνους στη χώρα τους.

Είναι ευάλωτοι λοιπόν, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Αρκετά μακριά από την πατρίδα τους αποτελούν εύκολο στόχο κυκλωμάτων που κάνουν μπίζνα το… εμπόριο της ελπίδας τους.

Η μαύρη αγορά βρίσκεται στην Ομόνοια στην Αθήνα. Μάλιστα, από τα στοιχεία, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους διακινητές προέρχονται από τις ίδιες χώρες των αλλοδαπών – θυμάτων τους. Έτσι προσεγγίζουν χωρίς δυσκολίες τα υποψήφια θύματά τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου