ΤΟΠΙΚΑ

Καθολική συμμετοχή στο τριήμερο λουκέτο σε διαγνωστικά εργαστήρια

καθολική-συμμετοχή-στο-τριήμερο-λουκ-498345

Σε κινητοποιήσεις και οι φυσικοθεραπευτές – «Κόκκινο πανί» ο ΕΟΠΥΥ

Το είπαν και το έκαναν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας. Από χθες προχώρησαν σε τριήμερο λουκέτο. Αιτία οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate – claw back) που τους αναγκάζει να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να κινδυνεύουν με οικονομικό στραγγαλισμό.

Την απεργία αποφάσισε πανελλαδικά ο κλάδος των ιδιοκτητών διαγωνιστικών κέντρων και εργαστηρίων και για πρώτη φορά ανταποκρίθηκαν όλοι. Σύμφωνα με τον Ευθύμη Τσάμη, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, στη Μαγνησία η συμμετοχή σ’ αυτή την πρωτόγνωρη διαμαρτυρία για τα ελληνικά δεδομένα ήταν καθολική, γεγονός που μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας.

Μαζί με τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, στο τριήμερο λουκέτο συμμετέχουν και οι φυσικοθεραπευτές, μην παρέχοντας υπηρεσίες.

«Η αδιανόητη επιβολή αυτόματων επιστροφών (claw back και rebate) για υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, που επιβλήθηκε το 2013 υπό το καθεστώς της «τρομοκρατίας» για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας ευρωπαϊκού δικαίου», σημειώνει σ’ ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές από το 2013 μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2018, 125.000.000 ευρώ δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

«Η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας των 15 ευρώ, που αναγράφεται στο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, είναι εικονική. Η πραγματική αμοιβή που θα μπει στην τσέπη του φυσικοθεραπευτή είναι 6 ευρώ. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 μήνες το χρόνο, ο φυσικοθεραπευτής εργάζεται δωρεάν χωρίς αμοιβή», προσθέτει ο σύλλογος και ζητά όποια συνεδρία φυσικοθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, να αποζημιώνεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου