ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα κουνουποκτονίας στη Μαγνησία

ξεκίνησε-το-πρόγραμμα-κουνουποκτονί-538464

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια, αλλά και τον περιορισμό της όχλησης που αυτά προκαλούν.

Η μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία,ηκαταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών όσο αυτά ζουν ως προνύμφες μέσα στο νερό. Οι υδατοσυλλογές που αποτελούν τις εστίες αναπαραγωγής των προνυμφών καταγράφονται, ελέγχονται και αξιολογούνται σε τακτική βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Στις επιφάνειες στάσιμων υδάτων, όπου εντοπίζονται προνύμφες κουνουπιών, πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις, με χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα προβλέπεται για αποτελεσματική χρήση να χρησιμοποιηθούν στο έργο μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drone) αλλά και αμφίβια μέσα, για την πραγματοποίηση ψεκαστικών εφαρμογών σε εκτεταμένες εστίες όπου η πρόσβαση από τα συνεργεία είναι αδύνατη.

Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη: “Εκτός όμως από την συνεχή προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών είναι σημαντική και η συμβολή των πολιτών. Λιμνάζοντα νερά, ακόμα και πολύ μικρής έκτασης μπορούν να δημιουργήσουν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών. Πλημμυρισμένα υπόγεια, χώροι απόθεσης λυμάτων, κενά δοχεία, μη χρησιμοποιούμενες πισίνες και δεξαμενές, βόθροι, πιατάκια γλαστρών κλπ. μπορεί να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Ο κάθε κάτοικος μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, περιορίζοντας στον χώρο του την παρουσία στάσιμου νερού, αλλά και ενημερώνοντας τους υπεύθυνους του εκτελούμενου έργου στην τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση 8001124424, σε περίπτωση αυξημένης όχλησης σε κάποια περιοχή, ώστε να εντοπιστεί πιθανή εστία ανάπτυξης κουνουπιών”.

Αναλυτικά οι περιοχές όπου θα εκτελεσθεί το πρόγραμμα της κουνοποκτονίας κατά τη Μ. Εβδομάδα είναι οι εξής:

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ

Δήμος Βόλου

Φυσικό Μπουρμπουλίθρας

Βιολογικός Καθαρισμός και μπάρες

Δημοτικό Άλσος – Ιππικός όμιλος

Ρέμα Ξυδιά

Ρέμα Κραυσίδωνα

Μ. ΤΡΙΤΗ

Δήμος Ρήγα Φεραίου

Παρακάρλια περιοχή

Στεφανοβίκιο

Ριζόμυλος

Κανάλια

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ

Δήμος Αλμυρού

Φυσικό σύστημα Σούρπης

Φυσικό σύστημα Παραλίας Αλμυρού

Μ. ΠΕΜΠΤΗ

Δήμος Βόλου

Χρυσή Ακτή Παναγιάς

Δημητριάδα

Χοροστάσι

Φυσικό Νέας Αγχιάλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου