ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν βλέπει» ζημιά προς το παρόν στην αμυγδαλοπαραγωγή ο ΕΛΓΑ

δεν-βλέπει-ζημιά-προς-το-παρόν-στην-α-544191

Αν τεκμηριωθεί απώλεια εισοδήματος θα αποζημιωθούν οι πληγέντες

Με άδεια χέρια πιθανότατα θα μείνουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί τα Μαγνησίας, αλλά και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, που διεκδικούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το διάστημα 12 – 13 Μαρτίου, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η φετινή σοδειά.

Αυτό διαφαίνεται, μετά τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον υφυπουργό, ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον αποδειχθεί απώλεια εισοδήματος, θα γίνουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη στήριξη της καλλιέργειας, με τον κ. Κόκκαλη σ’ ανακοίνωσή του να υιοθετεί την ίδια άποψη, λέγοντας πως «θα πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, για να αποδειχθεί τεκμηριωμένα η απώλεια εισοδήματος και να αποζημιωθούν οι πληγέντες».

Στην ίδια συνάντηση πάντως, όπως ενημερώνει ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τέθηκε επίσης στον ΕΛΓΑ θέμα αποζημίωσης των παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως έχουν άμεσα ξεκινήσει οι ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το συντομότερο δυνατό.

Οσον αφορά στα αχλάδια του 2016 που σημείωσαν απώλεια παραγωγής από μη καλυπτόμενα αίτια, ο κ. Κουρεμπές είπε πως έχει ήδη τεκμηριωθεί η απώλεια εισοδήματος και θα στηριχθούν οι πληγέντες παραγωγοί με de minimis. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου