ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές μιλούν για τον Ανθ. Γαζή

οι-μαθητές-μιλούν-για-τον-ανθ-γαζή-545854

Την προσωπικότητα, τη δράση και την προσφορά του Μηλιώτη λόγιου «συστήνουν» στην κοινωνία μαθητές

Συνολικά 35 σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και περισσότεροι από 250 μαθητές θα συμμετέχουν με πολυποίκιλες δράσεις στο δεύτερο κατά σειρά μαθητικό συνέδριο, που φέτος έχει θέμα τον δάσκαλο του Γένους Ανθιμο Γαζή.

Με εισηγήσεις, χορευτικά, θεατρικά, αλλά και πρωτότυπα πειράματα φυσικής από την εποχή του πεφωτισμένου κληρικού, οι μαθητές θα αναδείξουν σε όλη του τη διάσταση τον Ανθιμο Γαζή, σε ένα συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου και θα συνεχιστεί έως και μεθαύριο Παρασκευή 19 Απριλίου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας με αφορμή τη σημερινή έναρξη του συνεδρίου, η υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Σοφία Κανταράκη μίλησε για μια καινοτόμα δράση, μέσω της οποίας συνδέεται η εκπαίδευση με τον πολιτισμό και μάλιστα μέσα από πολυτροπικές προσεγγίσεις.

Πρωταρχικός σκοπός του συνεδρίου είναι η ενδελεχής γνωριμία με πτυχές της προσωπικότητας του διανοούμενου μέσω της διερευνητικής εμπλοκής των μαθητών με την τοπική ιστορία, αλλά και τη βιωματική προσέγγισή τους με τα αρχεία της Βιβλιοθήκης των Μηλεών, αυτής των Τριών Ιεραρχών, όπου βρίσκονται παλαίτυπα βιβλία, αλλά και του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου, το οποίο διοργάνωσε ειδική έκθεση για τους μαθητές, με βιβλία που αφορούν στον Ανθιμο Γαζή.

Οι συμμετέχοντες μαθητές, εκπροσωπώντας τα σχολεία τους, θα κληθούν με την καθοδήγηση των καθηγητών τους να παρουσιάσουν αρχικά την εισήγησή τους και κατά δεύτερον αν το επιθυμούν ένα εικαστικό ή και θεατρικό δρώμενο ή μια ψηφιακή παρουσίαση.

Η φωνή των μαθητών

«Ανακαλύψαμε το έργο και τη σημαντική δράση του λόγιου Ανθιμου Γαζή, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή μας», ανέφερε η μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Βόλου Παναγιώτα Παπουτσή.

«Αναδεικνύουμε τη σημαντική προσωπικότητα και τον ρόλο του Ανθιμου Γαζή», ανέφερε ο μαθητής του 3ου ΓΕΛ Βόλου Ν. Παπαστάμος.

«Ζήσαμε μία βιωματική εμπειρία της τοπικής μας ιστορίας», ανέφερε ο διευθυντής του 5ου Δ.Σ. Βόλου Απ. Ατσιάς και ο μαθητής του σχολείου Βασίλης Καραφέρης αναφέρθηκε στην εκδρομή στις Μηλιές που πήγε το σχολείο και στην επίσκεψη των μαθητών στη Μηλιώτικη Σχολή.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την πνευματική συνεισφορά του Ανθιμου Γαζή στη συμμετοχή του Πηλίου στην Επανάσταση. Νιώθουμε υπερήφανοι για την προσωπικότητα αυτή που έζησε στον τόπο μας και ντροπή που δεν τη γνωρίζαμε», σημείωσε η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Ευαγγελία Σκαντζού.

Τη Χάρτα του Ανθιμου Γαζή θα παρουσιάσουν οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, σύμφωνα με τη μαθήτρια Ελένη Χρόνη, ενώ τις επιστολές του Ανθ. Γαζή προς Ευρωπαίους λόγιους θα παρουσιάσει το ΓΕΛ Καναλίων όπως σημείωσε η φιλόλογος του σχολείου Μάρθα Μαθινού.

Ερευνα για τον Ανθ. Γαζή

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον Ανθιμο Γαζή με έναν διαφορετικό τρόπο.

Διενήργησαν έρευνα με θέμα «Ο δρόμος είχε τη δική του τοπική ιστορία» και ρώτησαν κατοίκους της οδού Ανθίμου Γαζή ποια ήταν η προσωπικότητα, το όνομα της οποίας δόθηκε στον δρόμο.

«Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά», σημείωσε η μαθήτρια του σχολείου Ελένη Καρδαρά τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ποιος ήταν ο Ανθιμος Γαζής. «Κυρίως οι νέοι δεν γνώριζαν, όμως ούτε οι μεγαλύτεροι απάντησαν σωστά», ανέφερε η Ελένη Καρδαρά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου