ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερο «όχι» σε πολυισοβίτη για άδεια από την Κασσαβέτεια

δεύτερο-όχι-σε-πολυισοβίτη-για-άδει-580582

Το συμβούλιο επικαλείται στους λόγους του και την πρόσφατη απόφαση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Δεύτερο «όχι» σε πολυισοβίτη κρατούμενο των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας για τη χορήγηση άδειας μετά την απόφαση για τον εκτελεστή της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο εξέτασε χθες συνολικά εννέα αιτήματα κρατουμένων για άδειες. Τα έξι έγιναν δεκτά και τα τρία απορρίφτηκαν. Από τα τρία που απορρίφτηκαν το ένα αφορούσε σε Ελληνα κρατούμενο καταδικασμένο σε τρις ισόβια κάθειρξη για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Με δύο ψήφους έναντι ενός το Πειθαρχικό Συμβούλιο απέρριψε την άδεια επικαλούμενο και τυπικό λόγο με αφορμή το πρόσφατο βούλευμα του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, το 37/2019.

Σύμφωνα με το βούλευμα το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου έκρινε ότι το άρθρο 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα (2776/1999) προβλέπει ότι δεν χορηγείται άδεια σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια περισσότερης από μία φορές.

Επισημαίνεται ότι η ερμηνεία του επίμαχου άρθρου έχει διχάσει πανελλαδικά το δικαστικό κόσμο.

Ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς πάντως με σοβαρή αρθρογραφία του που δημοσιεύτηκε στο νομικό περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη» είχε υποστηρίξει την εξαίρεση.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελούσε κόλαφο για την πρακτική των αλλεπάλληλων αδειών που είχαν χορηγηθεί από τα συμβούλια των φυλακών στον Δημήτρη Κουφοντίνα, συμβούλια στα οποία μετέχουν ο εκάστοτε διευθυντής των φυλακών, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας εισαγγελέας.

Ακόμη κρίθηκε ότι αποτελεί δεδικασμένο για τον εκτελεστή της «17Ν» αλλά και για οποιονδήποτε άλλο πολυισοβίτη αιτηθεί άδεια αλλά και αποφυλάκιση με δεδομένο ότι και ο Νόμος Παρασκευόπουλου στηρίζεται στους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με το εν λόγω άρθρο του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Ακόμη το Πειθαρχικό Συμβούλιο επικαλείται και ουσιαστικό λόγο για την απόρριψη του αιτήματος. Συγκεκριμένα ο πολυισοβίτης είχε δηλώσει ως τόπο κατοικίας του ξενοδοχείο στον Βόλο και όχι σπίτι. Έτσι το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε υποστηρικτικό περιβάλλον ούτε οικογενειακό ούτε συγγενικό για να παρέχει τα εχέγγυα για την καλή χρήση της άδειας και τάχθηκε αρνητικά στην άδεια με το σκεπτικό όχι υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου