ΤΟΠΙΚΑ

Θα δοθούν 700 αρνιά από την ΕΒΟΛ

θα-δοθούν-700-αρνιά-από-την-εβολ-582041

Δραματική, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της αγροτιάς – Εκατοντάδες νέοι ζήτησαν εργασία

Θετικό πρόσημο είχε το 2018 για τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος ενημέρωσε ότι η ΕΒΟΛ είχε αύξηση στα κέρδη της. Τόνισε ότι η γαλακτοβιομηχανία θα συνεχίσει και το 2019 την κοινωνική της πολιτική, ανακοινώνοντας ότι το Πάσχα θα δοθούν σε αναξιοπαθούντες πολίτες 700 αρνιά.

Πάντως, ο κ. Πρίντζος δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί και στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, με δραματική κραυγή αγωνίας για το αύριο, ενώ τόνισε ότι η ανεργία μαστίζει τους νέους επισημαίνοντας ότι το 2018 η ΕΒΟΛ δέχτηκε 2.500 βιογραφικά.

Η αύξηση στα κέρδη

Ειδικότερα ο κ. Πρίντζος έκανε γνωστό ότι η ΕΒΟΛ είχε το 2018 αύξηση της τάξεως του 15% στα κέρδη της σε σχέση με το 2017 και αύξηση της τάξεως του 10% στον τζίρο της το συγκρινόμενο διάστημα.

«Είμαστε περίπου στα 18 εκατ. ευρώ όσον αφορά στον τζίρο, ενώ τα κέρδη μας φθάνουν στα 2,2 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι το 2018 ολοκληρώθηκε για την ΕΒΟΛ η μεγάλη επένδυση των 6,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ ολοκληρώθηκε και το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Στεφανοβίκειο. Επιπλέον, η γαλακτοβιομηχανία έθεσε σε κυκλοφορία προϊόντα, που πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, όπως είναι το συνεταιριστικό γάλα μακράς διαρκείας, αλλά και το συμβατικό κατσικίσιο γιαούρτι, που κυκλοφόρησε προ 20ημέρου.

Μεγάλη η κοινωνική προσφορά

Η κοινωνική προσφορά της γαλακτοβιομηχανίας είναι πολύ μεγάλη και για τον αγροτικό κόσμο και για τους αναξιοπαθούντες πολίτες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου ενημέρωσε ότι «προσπαθήσαμε και βοηθήσαμε τους αγρότες και τους γεωργούς με καλύτερες τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο κυρίως στα δημητριακά, στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Στους κτηνοτρόφους μας πιστεύουμε ότι κάναμε το ίδιο. Προσφέρουμε τις καλύτερες τιμές σε όλα τα είδη γάλακτος».

Ο ίδιος επισήμανε «δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή και στον κοινωνικό τομέα. Βοηθήσαμε και εμείς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τους αναξιοπαθούντες πολίτες μας.

Το 2018 παρείχαμε δεκαπέντε υποτροφίες των 400 ευρώ μηνιαίως σε ισάριθμους φοιτητές που σπουδάζουν και έχουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ χορηγήσαμε 1.000 διατακτικές των 50 ευρώ πάλι σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη και ενισχύσαμε με υλικά σημαντικής αξίας φορείς, συλλόγους και ιδρύματα».

Θα δοθούν 700 αρνιά το Πάσχα

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Πρίντζος έκανε γνωστό ότι η κοινωνική δράση θα συνεχιστεί και το 2019. «Θέλω να ανακοινώσω ότι για το Πάσχα θα δοθούν σε συμπολίτες μας 700 αρνιά και κατσίκια από την ΕΒΟΛ μέσω των Δήμων, της Περιφέρειας και της Μητρόπολης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα επισήμανε ότι τα αρνιά θα αγορασθούν από τον Σύλλογο Κρεοπωλών Μαγνησίας, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι από τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής που περνά δύσκολα.

Εβγαλε κραυγή αγωνίας

Ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ έκανε τις ευχάριστες ανακοινώσεις, όμως δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί στα προβλήματα της αγροτιάς.

«Ο αγροτικός κόσμος είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Και οι παραγωγές και οι τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που παρήχθησαν την προηγούμενη χρονιά στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις όταν πέρυσι είχαμε τεράστια πλημμυρικά φαινόμενα και οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα χωριά μας ερημώνουν. Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο. Τα έσοδα δεν καλύπτουν καν τα έξοδα. Οι νέοι φεύγουν από τα χωριά. Τα χωριά μας θυμίζουν την εποχή του 1960».

Περιγράφοντας την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα ο κ. Πρίντζος ενημέρωσε ότι επισκεπτόμενος κάποιον μεγάλο έμπορο στον θεσσαλικό κάμπο προχθές είδε πάρα πολλούς αγρότες να παρακαλούν τους εμπόρους να τους δώσουν 1.000 ευρώ για να βάλουν πετρέλαιο στα τρακτέρ ώστε να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Αναφερθείς στα προβλήματα είπε ότι «η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε πάνω από μισές γεωτρήσεις στον θεσσαλικό κάμπο». «Βγάζω ειλικρινά αυτή τη φορά κραυγή αγωνίας. Καλώ την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα να δουν το πρόβλημα», προέτρεψε.

Αναρχη η αγροτική πολιτική

Ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ επισήμανε ότι η ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση στον αγροτικό κόσμο βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. «Δεν κάθισαν ποτέ σε ένα τραπέζι από τη μία μεριά η Πολιτεία και από την άλλη εμείς οι αγρότες να χαράξουν μία αγροτική πολιτική. Ετσι άναρχα χωρίς αγροτικό όραμα η χώρα οδεύει στο πουθενά» επισήμανε.

Ο ίδιος διερωτήθηκε ακόμη: «Τι περιμένει αυτή η χώρα όταν από τα 35 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται στην πατρίδα μας, τα 18 καλλιεργούν μόνο οι αγρότες;».

«Με 40 και 50 στρέμματα οι αγρότες με τις καλλιέργειες που έχουν δεν ζουν. Χρυσόσκονη να βάλουν δεν ζουν. Τα τσιφλίκια στον θεσσαλικό κάμπο ξαναγίνονται», είπε κατηγορηματικά.

Ακόμη σημείωσε ότι η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού είναι τραγική και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τη χώρα, ενώ ερωτηθείς εάν μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση είπε:

«Με αυτή την κυβέρνηση δεν προσδοκώ πλέον τίποτα. Εγώ πήγα κοντά τους. Προσπάθησα τοπικά. Κοιτάω να βοηθήσω τον τόπο μου. Να μην αναφερθώ σε θέματα για τα οποία λυπάμαι. Εχουμε μία Κάρλα που μένει αχρησιμοποίητη. Εχω προτείνει να τη δώσουν στην ΕΒΟΛ για όσο διάστημα μένει έτσι να την καλλιεργήσουμε και να δώσουμε την παραγωγή με επιτροπές στους κτηνοτρόφους των παρακάρλιων περιοχών τζάμπα. Εχουν περάσει έξι χρόνια. Τι έχει γίνει;», διερωτήθηκε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου