ΤΟΠΙΚΑ

«Γνωριμία» με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

γνωριμία-με-το-τμήμα-πολιτικών-μηχα-583158

Μαθητές του τομέα δομικών έργων του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας ξεναγήθηκαν στο πλαίσιο των «ανοιχτών θυρών» Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «γνώρισε» ο τομέας δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο των «ανοιχτών θυρών».

Η επιλογή του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών έγινε με κριτήριο την άμεση συνάφεια του προγράμματος σπουδών του τομέα με το συγκεκριμένο Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς και με την πρόσβαση των μαθητών στο Τμήμα, μέσω πανελλήνιων εξετάσεων.

Εγινε γενική ενημέρωση για το Τμήμα από την επίκουρη καθηγήτρια κ. Κατσαρδή. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, καθώς και για τους τέσσερεις διαφορετικούς τομείς που μπορεί ο φοιτητής να επιλέξει. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργαστηρίου Γεωτεχνικής Μηχανικής από τον λέκτορα Π. Καλλιόγλου. Στους χώρους του εργαστηρίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σύγχρονα μηχανήματα μελέτης εδαφικών υλικών και έγινε μια εκτενής παρουσίαση, ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της μηχανικής συμπεριφοράς του εδάφους και κατ’ επέκταση τον ρόλο του εδάφους στον σχεδιασμό και τη θεμελίωση τεχνικών έργων.

Ακολούθως, επισκέφθηκαν το εργαστήριο Τεχνολογίας και Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος με τον επίκουρο καθηγητή Λ. Κούτα. Στο εργαστήριο οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές χρήσεις και δυνατότητες του οπλισμένου σκυροδέματος και την ευρεία εφαρμογή του στις κατασκευές. Οι μαθητές είδαν διάφορους τρόπους παρασκευής σκυροδέματος, αλλά και διαφορετικούς τύπους οπλισμών και ήρθαν σε άμεση επαφή με μηχανήματα μελέτης της αντοχής του σκυροδέματος. Το τελευταίο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε την ξενάγηση στο Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών από τον δρ. Μ. Σπηλιωτόπουλο. Η εκπαιδευτική δράση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο εργοτάξιο του διπλανού κτιρίου, χώρου όπου θα στεγαστεί το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Θ.

«Είχαν την ευκαιρία οι μαθητές μας να δουν από κοντά ένα κτίριο υπό κατασκευή και να εμβαθύνουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών στον σύγχρονο τρόπο ανέγερσής του» τονίστηκε από το σχολείο.

Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί μετέβησαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών για να δουν έκθεση των φοιτητών με σχέδια και κατασκευές του 4ου έτους με τίτλο «ΚΑΘ.Ε ΠΡΑΓΜΑ», «Καθημερινό και Επιτελεστικό Πράγμα Θεωρία και Σχεδιασμός Αντικειμένων Οικιακής Κλίμακας», που πραγματοποιήθηκε το χειμερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018 – 2019. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Ελευθέριος Πλαβός, Φωτεινή Μπέτα, Προκόπης Σταμάτης και Ευαγγελία Αρσένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου