ΤΟΠΙΚΑ

Τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

τιμούν-την-παγκόσμια-ημέρα-της-γυναίκ-596512

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο και συγκεντρώσεις στον Βόλο – Ανακοινώσεις φορέων με αφορμή τη σημερινή μέρα της γυναίκας

Με εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεντρώσεις στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ανακοινώσεις φορέων, που υπογραμμίζουν τον πολυεπίπεδο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή, τιμάται η σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διοργανωτές το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Ομιλητές της εκδήλωσης με τίτλο «Η Γυναίκα σήμερα: Εκδοχές μιας πολυσχιδούς αγωνίστριας της κοινωνικής ζωής» είναι οι Ελένη Ρ. Μετσοβίτου αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννα Λαλιώτου αν. καθηγήτρια, αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κατερίνα Τασσοπούλου δημοσιογράφος, Αφροδίτη Βρόντη ψυχολόγος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Βάσω Κυριαζή αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Ταχυδρόμος», πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος, Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, Κερασία Βακουφτσή πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», γραμματέας Ομοσπονδίας Ελλάδος. Συντονίζει ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης πρόεδρος Ν.Τ. Μαγνησίας ΑΔΕΔΥ.

Συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις

Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ σήμερα από τη 1 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ διοργανώνει στη 1.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Νικολάου.

Συγκέντρωση διοργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, μέλος της ΟΓΕ, σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος υπογραμμίζεται ότι: «Δεν χωράει επανάπαυση στον αγώνα για την ολοκλήρωση και τη θεσμική και ηθική παγίωση της ισότητας. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε με σκληρή δουλειά και δράσεις, την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των αγώνων της, έως ότου βεβαιωθούμε ότι η πραγματική ισότητα και η εξάλειψη κάθε διάκρισης θα είναι ένα αμετάκλητο εδραιωμένο γεγονός για την κοινωνία μας».

Σε ψήφισμα που εξέδωσε η Ενωση Γυναικών Ελλάδος – παράρτημα Βόλου με αφορμή την σημερινή μέρα υπογραμμίζεται ότι «η ημέρα της γυναίκας ουσιαστικά αφορά στους αγώνες απλών γυναικών που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Σήμερα, ημέρα μνήμης, είναι ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεών μας, αλλά και ημέρα αφετηρίας νέων αγώνων».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου χαιρετίζει και τιμά τον αγώνα για την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική ισότητα των γυναικών, υπογραμμίζοντας «το βάρος του πολλαπλού της ρόλου σε ένα περιβάλλον, που κυριαρχούν καθημερινά οι διακρίσεις και το έλλειμμα θεσμικής προστασίας τους».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας σε δήλωση για την σημερινή μέρα, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «H σημερινή μέρα μάς καλεί, όλους, να επαναπροσδιορίσουμε και να αναλάβουμε όλους εκείνους τους ρόλους, με τη δύναμη, τη θέληση, την επιμονή, την υπομονή, τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία μας, για να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας και να αγωνιστούμε για την κοινωνία που θέλουμε, την κοινωνία τη δική μας, των παιδιών μας και των συνανθρώπων μας».

«Μέρα προβληματισμού για το μέλλον του κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας τη σημερινή μέρα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη ελληνική κοινωνία, για κοινωνία με ελευθερία και ισότητα των γυναικών όταν είναι ακόμα ζητούμενο σε πολλές περιπτώσεις η προστασία της μητρότητας», αναφέρει.

«Σύμβολο της ταξικής πάλης των εργατριών και των εργατών, των σκληρών απεργιακών αγώνων για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για καλύτερες συνθήκες και λιγότερες ώρες δουλειάς» είναι η 8η Μαρτίου, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου