ΤΟΠΙΚΑ

«Το «Αρχοντικό Κοντού» στα Ανω Λεχώνια και οι χαμένες ευκαιρίες»

το-αρχοντικό-κοντού-στα-ανω-λεχώνι-597211

Παρέμβαση του τέως δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη για το θρυλικό «στοιχειωμένο» σπίτι

Με αφορμή το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό του διαδικτυακού ιστότοπου Αerial Destination, που δείχνει την πλήρη εγκατάλειψη του «Αρχοντικού Κοντού», ο τέως δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, σε παρέμβασή του αναφέρει τα εξής:

«Το διατηρητέο «Αρχοντικό Κοντού», που κατασκευάστηκε το 1900 από την οικογένεια Κοντού, βρίσκεται στον δρόμο Βόλου – Ανω Λεχωνίων, στην είσοδο του χωριού, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την αισθητική και αρχιτεκτονική του αξία, αλλά και λόγω του θρύλου που το συνοδεύει ως «στοιχειωμένου».

Το ακίνητο αποκτήθηκε από τον τέως Δήμο Αρτέμιδας το 2004 και από το 2011 ανήκει στον «Καλλικρατικό» Δήμο Βόλου, ως καθολικό διάδοχο του Δήμου Αρτέμιδας. Είναι κτισμένο σε οικόπεδο επιφάνειας 1.802,36 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, συνολικά 822,87 τ.μ.

Για την αποκατάσταση του κτιρίου υπάρχει οριστική αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία είχε ανατεθεί από τον τέως Δήμο Αρτέμιδας στο μελετητικό γραφείο «Δωρής και Συνεργάτες». Η μελέτη ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας στον Δήμο Βόλου.

Αναζητώντας χρηματοδοτικές πηγές για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, καταθέσαμε στο πρόγραμμα JESSICA της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη διαχείριση του οποίου είχε αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς, πρόταση για αξιοποίηση έντεκα (11) ακινήτων ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου, μεταξύ αυτών και του «Αρχοντικού Κοντού». Την πρόταση είχε επεξεργαστεί η ΑΝΕΒΟ.

Η κατ’ αρχήν πρόταση αξιοποίησης του «Αρχοντικού Κοντού» περιλάμβανε, ανά όροφο, τα εξής:

Υπόγειο 312,94 τ.μ.: Εμπορικές χρήσεις

Εκθεση και πώληση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και πωλητήριο τουριστικών και αναμνηστικών ειδών, που να σχετίζονται (και) με τον θρύλο του «στοιχειωμένου» σπιτιού.

Ισόγειο 206,12 τ.μ.:

Αίθουσα bar – αναψυκτηρίου και αίθουσα εστιατορίου, με ενιαία διαχείριση και κοινή κουζίνα – παρασκευαστήριο. Οι χώροι του ισογείου θα μπορούσαν, ενδεχομένως να διατίθενται και για τέλεση εκδηλώσεων (γάμοι κ.λπ.), με μικρό αριθμό συμμετεχόντων λόγω του σχετικά περιορισμένου χώρου.

Α΄ όροφος 212,90 τ.μ.:

Με μικρές τροποποιήσεις, προτεινόταν η λειτουργική ενοποίηση χώρων με την διάνοιξη μεγάλων ανοιγμάτων στις λιθοδομές (διατηρώντας, δηλαδή, στοιχεία της αρχικής διαμερισμάτωσης, αλλά και τη δυνατότητα διαχωρισμού εάν χρειαστεί). Ετσι, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο αίθουσες, με μέγεθος επαρκές για να φιλοξενήσουν συνεδριάσεις – συζητήσεις – σεμινάρια – διαλέξεις περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.

Β΄ όροφος 90,91 τ.μ.:

Ως πιθανή αξιοποίηση προτεινόταν η λειτουργία μικρού ξενώνα επισκεπτών (boutique hotel), που θα αποτελούσε πόλο έλξης ιδιαίτερα για λάτρεις και μελετητές παραφυσικών φαινομένων.

Περιβάλλων χώρος:

Υπαίθριο θέατρο – κινηματογράφος, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών και εκδηλώσεις επαγγελματικές, συλλόγων, φορέων, σχολείων της περιοχής, αλλά και του Δήμου.

Περιττό να τονιστεί ότι η απερχόμενη, πλέον, δημοτική αρχή εγκατέλειψε την πρόταση που είχε υποβληθεί στο JESSICA. Να σημειωθεί ότι από την πρόταση αυτή είχε ήδη αξιολογηθεί θετικά η αφορώσα στην αξιοποίηση δημοτικού οικοπέδου στη θέση «Αγορά» στην Πορταριά, δίπλα στην κεντρική πλατεία, με σκοπό την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης 200 θέσεων και τη διαμόρφωση ελεύθερου χώρου πλατείας, με δύο καταστήματα στο ισόγειο. Η δημοτική αρχή, εξάλλου, εγκατέλειψε και την πρόταση που είχαμε καταθέσει, ως ΔΕΥΑΜΒ, στο JESSICA τουΕπιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τη διαχείριση του οποίου είχε αναλάβει η Εθνική Τράπεζα. Η πρόταση αυτή, η οποία μάλιστα είχε ήδη κριθεί επιλέξιμη, αφορούσε στη χρηματοδότηση των συνοδών έργων (διακλαδώσεων) των αποχετευτικών δικτύων Αγριάς, Ιωλκού και Αγίου Στεφάνου.

Η επόμενη ευκαιρία που πιστεύω πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση και ανάδειξη του «Αρχοντικού Κοντού», ήλθε στα τέλη του 2017, με την πρόσκληση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, για υποβολή προτάσεων από Δήμους που να αφορούν στη δημιουργική επανάχρηση δημοτικών ακινήτων.

Η πρόσκληση αφορούσε, συγκεκριμένα, στην υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης δημοτικών κτιρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα είχε εγκαταλειφθεί. Ο στόχος ήταν να επαναχρησιμοποιηθούν για σκοπούς άλλους από τους αρχικά προβλεπόμενους. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το κτίριο απαιτούνταν να είναι συνολικής επιφάνειας άνω των 500 τ.μ. και να βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή/και εκτός, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό. Με λίγα λόγια, το «Αρχοντικό Κοντού» κάλυπτε πλήρως τις προδιαγραφές της πρόσκλησης.

Μετά από μια χαμένη πενταετία δραματικής οπισθοδρόμησης του Δήμου, η ευθύνη (και) για την αποκατάσταση και ανάδειξη του «Αρχοντικού Κοντού» πέφτει στην επόμενη δημοτική αρχή. Θα χρειαστεί – και πρέπει να έχει – τη στήριξη όλων μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου