ΤΟΠΙΚΑ

Καλπάζει η υποδηλωμένη εργασία στον Βόλο

καλπάζει-η-υποδηλωμένη-εργασία-στον-β-651984

Σε πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων ο Βόλος με εντολή του υπουργείου Εργασίας

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό υποδηλωμένων εργαζόμενων εξαπολύουν το επόμενο διάστημα οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο με εντολή του υπ. Εργασίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει τους εργαζομένους τους στο σύστημα «Εργάνη» ότι δούλευαν λιγότερες ώρες από ό,τι στην πραγματικότητα.

Οι επιθεωρητές θα παρακολουθούν μέσω της υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων φαινόμενα όπως η συστηματική χρήση μερικής απασχόλησης σε αναντιστοιχία με την εικόνα και το εύρος της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές και θα μπαίνουν σε προτεραιότητα για έλεγχο. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι μέσω ειδικής εφαρμογής να δηλώνουν ηλεκτρονικά την υπερωρία και την υπερεργασία των εργαζόμενων. Η αλλαγή αυτή βοήθησε ακόμη περισσότερο στην «παρακολούθηση» των επιχειρήσεων, ώστε να εντοπίζονται οι περιπτώσεις παραβατικότητας.

Η διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων θα είναι τρίμηνη, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Προς τα τέλη Ιανουαρίου, οι ελεγκτές του Βόλου θα μεταβούν στην Αθήνα για να ενημερωθούν επισταμένα για το πλαίσιο δράσης τους.

Το ποσοστό της υποδηλωμένης απασχόλησης στη Μαγνησία αγγίζει το 10,3%. Σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν μέσα στο 2018, περίπου το 50% των εργαζομένων είναι κυρίως καταχωρημένο ως απασχολούμενο με 4 ώρες την ημέρα, δηλαδή με μερική απασχόληση. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε μήνα πολλά, ενώ η εισπραξιμότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς τα ποσά μεταφέρονται στη φορολογική δήλωση και εισπράττονται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΕΠΕ στον Βόλο, η τάση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας είναι η μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε μερικώς δηλωμένη. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες δεν κινδυνεύουν με την επιβολή του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, κρύβοντας όμως σε πολλές περιπτώσεις τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση αρχικά είναι 500 ευρώ. Το τελικό όμως ποσό διαμορφώνεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που θα εντοπιστούν.

Γενικότερα πάντως οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις από επιχειρήσεις της Μαγνησίας που επισείουν πρόστιμα από το Σώμα Επιθεωρητών είναι μη δηλωμένη υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση, μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση σε όλες τις μορφές που αυτή εμφανίζεται, εργασία σε ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου