ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση τιμών 20% στα καύσιμα

μείωση-τιμών-20-στα-καύσιμα-657366

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η περσινή χρονιά – Αυξημένη ζήτηση τον προηγούμενο μήνα

Αυξημένη κίνηση σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή. Το 2018 έκλεισε ωστόσο με απώλειες και αρνητικό πρόσημο -17% στη θέρμανση, -4% στην αμόλυβδη και μόνο το πετρέλαιο κίνησης παρουσίασε αύξηση ζήτησης σε ποσοστό +1,5% για τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η χειμερινή περίοδος ενισχύει παράλληλα το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση της τάξης του 20% στις τιμές των υγρών καυσίμων, σε σύγκριση με τη θερινή περίοδο. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής, η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 1,08 ευρώ για τη Μαγνησία, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 1,45 ευρώ και το κόστος του πετρελαίου κίνησης 1,32 ευρώ ανά λίτρο.

Η καθοδική πορεία των τιμών αποδίδεται στη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, αναθερμαίνονται σταδιακά το ενδιαφέρον των καταναλωτών και οι παραγγελίες.

Ο προηγούμενος μήνας τόνωσε τις εισπράξεις των πρατηριούχων, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση πετρελαίου, ενώ όπως υπογράμμισε η κ. Κοντοχρήστου «τον Ιανουάριο δεν υπήρχε τόσο έντονη κίνηση διότι τα διαθέσιμα χρήματα των καταναλωτών δαπανήθηκαν την περίοδο των γιορτών και κατά συνέπεια έχουν περιοριστεί και οι ποσότητες υγρών καυσίμων που προμηθεύονται».

Η μέση παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης ήταν 500 λίτρα για τους καταναλωτές στη διάρκεια της γιορταστικής περιόδου, καθώς μεγάλο μέρος του δώρου διατέθηκε για την προμήθεια θερμαντικής ύλης για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Ζητούμενο για τους πρατηριούχους, ωστόσο, είναι να διατηρηθεί σε επιθυμητά επίπεδα η ζήτηση υγρών καυσίμων, με την πρόεδρο των βενζινοπωλών να υπογραμμίζει ότι «είναι θετική εξέλιξη η μείωση των τιμών στα καύσιμα και στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης λόγω των διεθνών συγκυριών, με το κλείσιμο του έτους. Αναμένουμε τις εξελίξεις της καινούργιας χρονιάς για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει στην αγορά η μείωση των τιμών», είπε.

Η περσινή χρονιά έκλεισε με απώλειες αλλά οι βενζινοπώλες ευελπιστούν ότι θα είναι καλύτερη η εικόνα για το 2019 και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο γιατί «θα κριθούν πολλά σε ό,τι αφορά στα καύσιμα λόγω των διεθνών συγκυριών» όπως σημείωσε η πρόεδρος των πρατηριούχων.

Η αυξητική τάση στην κίνηση των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει αναπτερώσει τις ελπίδες των επαγγελματιών, οι οποίοι αναφέρουν ότι ανάλογη κίνηση παρατηρείται και στην ζήτηση της βενζίνης, λόγω της αύξησης των εκδρομέων που επισκέπτονται τη Μαγνησία.

Η πρόεδρος των βενζινοπωλών ανέφερε ότι «είναι θετική η μείωση των τιμών, ώστε να μπορεί ο κόσμος να καταναλώνει κι εμείς να συνεχίσουμε να βιοποριζόμαστε». Οι ελπίδες των βενζινοπωλών επικεντρώνονται στο διάστημα κατά το οποίο καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, καθώς την υπόλοιπη περίοδο οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά φειδωλοί στα χρήματα που δαπανούν.

Στο μεταξύ, παραμένει το αίτημα των πρατηριούχων προς την κυβέρνηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με τους επαγγελματίες να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές να προμηθευτούν φθηνότερα καύσιμα και στους πρατηριούχους, αντίστοιχα, δυνατότητες για να επιβιώσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου