ΤΟΠΙΚΑ

«Φρένο» η πολιτική αστάθεια για τους επαγγελματίες

φρένο-η-πολιτική-αστάθεια-για-τους-ε-657413

Εκπρόσωποι του επιχειρείν σε Μαγνησία και Σποράδες εκφράζουν φόβους για «πάγωμα» της αγοράς λόγω των πολιτικών εξελίξεων

Με κομμένη την ανάσα και έντονο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο πολιτικό σκηνικό οι επαγγελματίες όλων των κλάδων, εκφράζοντας φόβους ότι η αστάθεια που παρατηρείται αποτελεί τροχοπέδη για το επιχειρείν. Οι απόψεις που διατυπώνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμποροι και επαγγελματίες του τουρισμού, δύο κλάδων που γίνονται κατά κύριο λόγο αποδέκτες της αβεβαιότητας που προκαλείται, συγκλίνουν στην κατεύθυνση του προβληματισμού, ενώ όπως υπογραμμίζουν κάθε πολιτική αβεβαιότητα «φρενάρει» την αγορά και τον τουρισμό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το κλίμα πολιτικής αστάθειας επηρεάζει αρνητικά την αγορά και την κίνηση στα καταστήματα. Ταυτόχρονα επηρεάζει και τους επαγγελματικούς κλάδους» σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Φόβους για «φρενάρισμα» των κρατήσεων εκφράζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «Η πολιτική αναστάτωση προκαλεί πάντοτε «φρενάρισμα» στον τουρισμό». Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι πολλά τα συνεπακόλουθα προβλήματα για τον τουρισμό, με τους επαγγελματίες να στρέφουν το βλέμμα με περίσκεψη στο μέλλον. «Ούτως ή άλλως οι ξενοδόχοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με την οικονομική λαίλαπα που έρχεται. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Παραμένουν οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, οι κατασχεμένοι λογαριασμοί, τα υψηλά κοστολόγια στη ΔΕΗ, το πολύ μεγάλο κόστος στο πετρέλαιο» επισημαίνει ο ίδιος.

Σε ανάλογους τόνους η άποψη που διατυπώνει ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο οποίος σημειώνει από την πλευρά του ότι «το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν επηρεάζει τον τουρισμό, αλλά γενικότερα το επιχειρείν. Το πρόβλημα προκαλείται λόγω του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά και τον χώρο του επιχειρείν, τους επαγγελματίες γενικότερα», τονίζει ο ίδιος.

Με θετική σκέψη αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό ο Αλέκος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ο οποίος επισημαίνει ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις κρατήσεις στον τουρισμό. «Αυτό που επηρεάζει τον ρυθμό των κρατήσεων είναι η υπόθεση του Brexit στη Βρετανία, οι αγορές που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, το ευρώ που είναι ακριβότερο έναντι της σουηδικής κορόνας» τονίζει. Κλείνοντας, ο κ. Ευσταθίου αναφέρει ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα η κίνηση και τα ποσοστά των κρατήσεων.

Την άποψη ότι κάθε πολιτική αναταραχή επηρεάζει εν μέρει, αλλά όχι συνολικά τον τουρισμό καταθέτει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Διολέττας, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Σκιάθου, ο οποίος αναφέρει ότι «η πολιτική αναταραχή που έχει προκύψει εκτιμώ ότι θα επηρεάσει ελάχιστα τον τουρισμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου