ΛΑΡΙΣΑ

Ερευνητική εξόρμηση στη Θεσσαλία από την Πνευμονολογική Κλινική

ερευνητική-εξόρμηση-στη-θεσσαλία-από-698874

Μεγάλη ιατρική εξόρμηση, σε συνεργασία με δέκα Κέντρα Υγείας, βρίσκεται προ των πυλών, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε χρόνιους καπνιστές νεότερης, κατά βάση, ηλικίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μεγάλη ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο σπιρομετρήσεων, συνεχίζοντας τη δράση που πραγματοποιείται την τελευταία δεκαετία με αποδέκτες πλήθος καπνιστών από τη Μαγνησία και την ευρύτερη Θεσσαλία.

Η δράση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας επεκτείνεται σε όλη τη Θεσσαλία και έχει ως στόχο την ανίχνευση προβλημάτων χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενσωματώνοντας, παράλληλα, στη νέα εξόρμηση την ερευνητική δράση που σχετίζεται με τον εντοπισμό προβλημάτων υγείας από τον εκπνεόμενο αέρα.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς με πρωτοσέλιδο αφιέρωμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στόχος είναι η ανάπτυξη διαγνωστικής μεθοδολογίας που βασίζεται στην ανίχνευση βιοδεικτών στον εκπνεόμενο αέρα, δηλαδή χαρακτηριστικών χημικών ενώσεων, που είτε σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, είτε υποδηλώνουν την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, υπογράμμισε ότι το επίκεντρο της νέας εκστρατείας είναι η διερεύνηση της επίπτωσης της ΧΑΠ στην καθημερινή δραστηριότητα χρόνιων καπνιστών.

«Παίρνουμε δείγματα εκπνεόμενου αέρα από ασθενείς που είναι χρόνια καπνιστές, προκειμένου να εντοπίσουμε αν υπάρχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά βάση, είτε πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα», είπε.

Στόχος της συγκεκριμένης ερευνητικής πρωτοβουλίας είναι «να διαπιστώσουμε κατά πόσο επηρεάζει η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια την καθημερινότητα ανθρώπων που βρίσκονται εν ενεργεία, είναι εργαζόμενοι και χρόνιοι καπνιστές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι δράσεις δωρεάν σπιρομέτρησης πραγματοποιούνται τα δέκα τελευταία χρόνια από την ομάδα του κ. Γουργουλιάνη και επεκτείνονται σε όλη τη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα είναι καπνιστές σε βάθος 40ετίας και ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η ασθένεια εμφανίζεται κατά κανόνα 20 έως 30 χρόνια περίπου μετά την έναρξη του καπνίσματος και ο μέσος όρος των ασθενών είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. «Κάθε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε καινούργιες δράσεις», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης, «προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό, να γίνουν αντιληπτά τα ολέθρια αποτελέσματα του καπνίσματος και η σοβαρότητα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για τους πάσχοντες».

Λίγο πριν την έναρξη της φετινής εξόρμησης, η συμβουλή του καθηγητή Πνευμονολογίας προς όλους είναι «έγκαιρη διακοπή καπνίσματος στους καπνιστές» και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού πάνω στο ζήτημα της υγείας και της έγκαιρης διάγνωσης πιθανών προβλημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου