ΤΟΠΙΚΑ

«Η Αυτοδιοίκηση εργαλείο στα χέρια των πολιτών»

η-αυτοδιοίκηση-εργαλείο-στα-χέρια-τω-698973

Τόνισε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Κώστας Αγοραστός

«Είναι στο χέρι μας ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού να είναι εργαλείο στα χέρια των πολιτών τους οποίους και μόνο αυτούς οφείλουμε να υπηρετούμε και να μη γίνει εργαλείο στα χέρια της εξουσίας».

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας χθες στην έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα.

Ο κ. Αγοραστός προέτρεψε σε κοινό μέτωπο «εναντίον του δουλοκτητικού κράτους, το οποίο – όπως είπε χαρακτηριστικά – εκεί που σου απαγορεύει, εκεί και σου επιτρέπει, εκεί που σου λέει πήγαινε γρήγορα, εκεί και σου ορθώνει εμπόδια, εκεί που σε τιμωρεί, εκεί και σε αθωώνει».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παραπέμποντας και στο κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, σημείωσε με έμφαση ότι «στις δύσκολες στιγμές η Αυτοδιοίκηση ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά, ούτε παραδόθηκε. Ήταν παρούσα, συνεργάστηκε δημιουργικά και αποτελεσματικά με όλους τους ανθρώπους, άπλωσε δίχτυ προστασίας στην κοινωνία και αντιστάθηκε στη μιζέρια, την αδράνεια, το διχασμό.

Η Αυτοδιοίκηση, παρά τις αντιξοότητες, την κακονομία και την πολυνομία, προσπαθεί να πάει την Ελλάδα μπροστά υπερβαίνοντας τις σκουριασμένες πια διαχωριστές γραμμές», διαβεβαίωσε και χαρακτήρισε τον 21ο αιώνα ως «την εποχή της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων».

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πλανήτη για να μας περιμένει ν’ ανεβούμε», προέτρεψε τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση κι έκρινε αναγκαία «μια ολοκληρωμένη, ριζοσπαστική, τολμηρή, σοβαρή μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας».

Ο κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε στην ομιλία του «να σταματήσει το φαινόμενο της επιλεκτικής χρηματοδότησης», ενώ ο ίδιος αξιολόγησε ως «χαμένη για την Αυτοδιοίκηση τη θητεία του κ. Π. Σκουρλέτη στο Υπουργείο Εσωτερικών» και είπε χαρακτηριστικά: «Είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε υπουργός, το ίδιο και το αυτό ήταν για την Αυτοδιοίκηση».

Τέλος, αναφέρθηκε στις κοινές πρωτοβουλίες των διοικήσεων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που κορυφώθηκαν με τη διοργάνωση κοινού συνεδρίου για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο Ενώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου