ΤΟΠΙΚΑ

Υποθήκη σε ακίνητο του Δήμου Βόλου από την Εφορία

υποθήκη-σε-ακίνητο-του-δήμου-βόλου-από-699044

Υποθήκη σε ακίνητο του Δήμου Βόλου επέβαλε η Εφορία Βόλου για οφειλή ΕΝΦΙΑ ύψους 6 εκατ. ευρώ, φόρο από τον οποίο απαλλάσσεται ο Δήμος όταν πρόκειται για ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια, όπως είναι τα σχολεία, το Δημαρχείο, τα κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες. Ο Δήμος θα προχωρήσει στην κατάθεση ανακοπής και αίτησης αναστολής κατά της υποθήκης του ακινήτου του από την Εφορία και θα ζητήσει από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου προσωρινή διαταγή.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με εισήγηση που υπέγραψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Ζέρβας.

Οπως έγινε γνωστό, το 2017 για πρώτη φορά ο Δήμος Βόλου υπέβαλε δήλωση Ε9 για την περιουσιακή του κατάσταση, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής του συνόλου των κτιρίων ιδιοκτησίας του. Ωστόσο κατά την ηλεκτρονική δήλωση παραλείφθηκε να δηλωθεί ποια κτίρια είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα. Σημειώνεται ότι βάσει Νόμου για τα κτίρια που είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα από τους Δήμους, οι τελευταίοι απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

Ο Δήμος Βόλου κάθε χρόνο πληρώνει ΕΝΦΙΑ και μάλιστα εφάπαξ ύψους 300.000 ευρώ μόνο για τα κτίρια που μισθώνει.

Η παράλειψη όμως αυτή, της δήλωσης των 200 και άνω κτιρίων που είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα, είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί φόρος στον Δήμο Βόλου ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Αμεσα κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Κατατέθηκαν αιτήματα και υπομνήματα σε ΔΟΥ Βόλου και Υπουργείο, ενώ ο Δήμος κινήθηκε και δικαστικώς για την προσβολή της με αριθμό 56257/9-11-2017 ταμειακής βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. Βόλου (άσκηση ανακοπής, αίτηση αναστολής εκτέλεσης, προσωρινής διαταγής) σε βάρος του, κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής κατά των πράξεων επιβολής φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014-2016 του Δήμου Βόλου, καθώς και η ανάθεση ειδικής εντολής για την άσκηση προσφυγής και αίτησης αναστολής για την προσβολή της εκκρεμούσας σε βάρος του Δήμου Βόλου της ταμειακής βεβαίωσης ΕΝΦΙΑ, στο δικηγορικό γραφείο Αθηνών «Σοφία Νικολάου και Συνεργάτες».

Ο Δήμος κέρδισε την αναστολή είσπραξης χρημάτων και τη διάθεση φορολογικής ενημερότητας, αλλά όχι την υποθήκη ακινήτων και έτσι η ΔΟΥ Βόλου προέβη στην υποθήκη ακινήτου του Δήμου Βόλου.

Χθες, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες και ειδικότερα θα προσφύγει κατά της υποθήκης του ακινήτου, ασκώντας ανακοπή, αίτηση αναστολής, προσωρινή διαταγή κατ’ αυτής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου