ΤΟΠΙΚΑ

Ορόσημο η Μικρασιατική Καταστροφή

ορόσημο-η-μικρασιατική-καταστροφή-710876

Η διαχρονική διάσταση της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε αντίστιξη με τα γεγονότα της νεότερης ιστορικής περιόδου, υπογραμμίστηκαν με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πανεπιστημιακού Αθανάσιου Καραθανάση, στο κατάμεστο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του καθιερωμένου, ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2018» και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ιωνες» και την ομάδα Χ.Ε.Ν. Βόλου σε συνδιοργάνωση με τη Δ/νση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας.

Με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα πόνημα καρδιάς, που αναφέρεται σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Μικρά Ασία». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Μικρασιατική καταστροφή είναι ορόσημο της νεώτερης ιστορίας, και υπάρχουν παραλληλισμοί με την σημερινή εποχή των μνημονίων. «Κάναμε λάθη, αλλά αυτή η σκληρή τιμωρία της Ευρώπης, είναι μια επανάληψη των δεινών της πατρίδος και εξ αιτίας των λαθών μας, γιατί και η Μικρασιατική καταστροφή, είναι μια συνισταμένη των λαθών μας», είπε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των δύο προέδρων των σωματείων, Αννας Πετσιάβα – Παπανικολάου και Πηνελόπης Παπαθανασίου. Ακολούθησε η εισήγηση του Αλέξανδρου Δημητρόπουλου φιλολόγου, πρ. γυμνασιάρχη, και του Ιωάννη Μουρέλου, καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ.

Την επιμέλεια και προβολή εικόνων στη εκδήλωση ανέλαβε η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γεν. γραμματέας της Εστίας «Ιωνες». Την εκδήλωση διάνθισε η μουσικός Ρόζυ Λασκαράκη, μέλος της ομάδας Χ.Ε.Ν. Βόλου και συντόνισε η Ελένη Σεφεριάδου -Πρίντζου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και μέλος της Εστίας «Ιωνες».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου