ΤΟΠΙΚΑ

Είκοσι εκπαιδευτικοί από επτά χώρες στη Νέα Ιωνία

είκοσι-εκπαιδευτικοί-από-επτά-χώρες-σ-710943

Είκοσι εκπαιδευτικοί από επτά χώρες επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus με θέμα «Φίλοι απέναντι από το νερό».

Εκπαιδευτικοί από τις χώρες Ρουμανία, Ολλανδία, Τουρκία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Πολωνία συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις για το νερό ως στοιχείο ζωής συνδυαζόμενο με το προσφυγικό.

Την πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν τη λίμνη Κάρλα, ενημερώθηκαν για την ιστορία της λίμνης και πώς αυτή επιδρά στο οικοσύστημα της περιοχής. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια. Το απόγευμα της ίδιας μέρα οι εκπαιδευτικοί περπάτησαν στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας, ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης, την εγκατάσταση των προσφύγων, την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Τελικό σημείο προορισμού ο ναός ορόσημο για τους πρόσφυγες, η Ευαγγελίστρια. Ένα ευχάριστο διάλειμμα ήταν η επίσκεψη στον χώρο που πραγματοποιεί τις πρόβες του το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να χορέψουν με τα μέλη του Συλλόγου ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Την επομένη πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις της κάθε χώρας που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος στον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας. Το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν παραδοσιακό τσιπουράδικο της πόλης όπου γεύτηκαν εξαιρετικούς ψαρομεζέδες. Το βράδυ της ίδιας μέρας ακολούθησε ελληνικό γλέντι σε κέντρο της πόλης. Η βραδιά ήταν γεμάτη από ζωντάνια, χορό και κέφι.

Την επομένη συνεχίστηκαν οι εργασίες στο σχολείο και ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμός για τη συνέχεια του προγράμματος. Το απόγευμα μετέβησαν όλοι στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα, όπου θαύμασαν την αρχιτεκτονική των χωριών, επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πηλίου. Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση σε οικογενειακό κέντρο, όπου δόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής, καθώς και καλάθια με τοπικά προϊόντα για την κάθε χώρα.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί συνοδευόμενοι από την έκτη τάξη του σχολείου μετέβησαν στην Αθήνα και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στον ιερό βράχο.

Επόμενος σταθμός του κοινού ταξιδιού η πόλη Βίντι της Βουλγαρίας τον ερχόμενο Μάιο.

Το σχολείο ευχαριστεί μια σειρά από ανθρώπους που βοήθησαν στην επιτυχή διοργάνωση του προγράμματος: «Αρχικά τον κ. Σωτήρη Γκανάτσιο που ξενάγησε και ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς στη λίμνη Κάρλα. Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ίωνες και ιδιαίτερα τις κ.κ. Άννα Πιτσιάβα και Χρυσάνθη Κυρίτση, τον συνάδελφο Πασχάλη Δήμου, καθώς και τον π. Απόστολο Ντόκο ιερέα στον ναό της Ευαγγελίστριας που ανέδειξαν με εξαιρετικό τρόπο το παρελθόν και το παρόν της Νέας Ιωνίας, την κ. Καλλιόπη Κυτούδη πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλία για τη φιλοξενία. Επίσης τους συναδέρφους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Μακρινίτσας για την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.

Ήταν μια εξαιρετική εβδομάδα που πέρα από το επιτυχές εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, μας δόθηκε η ευκαιρία να προβάλλουμε τον τόπο μας, να φέρουμε κοντά ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες, να γκρεμίσουμε κακώς εννοούμενα στερεότυπα. Το χαμόγελο, το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός των επισκεπτών μας αποτέλεσαν για όλους μας τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου