ΤΟΠΙΚΑ

Θησαυροί της Μαγνησίας στο φως

θησαυροί-της-μαγνησίας-στο-φως-710974

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος νεολιθικά ευρήματα που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Είχαν ανασκαφεί από Γερμανό αξιωματικό στην περίοδο της κατοχής

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ευρήματα της γερμανικής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της κατοχής στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη στην περιοχή του Βελεστίνου και επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα εκπληκτικά νεολιθικά ευρήματα, που επέστρεψαν στην Ελλάδα, κοσμούν την αίθουσα του βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και παρουσιάζονται στο κοινό, στο πλαίσιο του «Αθέατου Μουσείου».

Βλέμματα θαυμασμού προσελκύουν εντυπωσιακά πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα, καθώς και έγγραφα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις και συσκευασίες ευρημάτων, που ήρθαν στο φως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1941 στη μαγούλα Βισβίκη, κοντά στο Βελεστίνο από τη σκαπάνη του Γερμανού καθηγητή Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και αξιωματικού του γερμανικού στρατού Hans Reinerth.

Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής μεταφέρθηκαν το 1942 στη Γερμανία και επέστρεψαν τμηματικά το 1946, το 1949 και το 2014 στην Ελλάδα. Αναδύθηκαν από τις αποθήκες του Μουσείου για πρώτη φορά τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και παρουσιάζονται στην «αίθουσα του βωμού», όπου θα «φιλοξενηθούν» έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

Χιλιάδες ευρήματα της νεολιθικής εποχής, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τη Μαγνησία και είχαν μεταφερθεί παράνομα στη Γερμανία στη διάρκεια της κατοχής, επέστρεψαν μετά από 75 χρόνια στην Ελλάδα και στον φυσικό τους προορισμό. Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, θραυσμάτων, δηλαδή αγγείων της νεολιθικής περιόδου, τα οποία υπολογίζονται σε 10.000 περίπου, προέρχεται από τη μαγούλα Βισβίκη, τη νεολιθική θέση που βρίσκεται δυτικά του εργοστασίου αρμάτων 304 ΠΕΒ στην περιοχή του Βελεστίνου και από 38 ακόμη νεολιθικές θέσεις στην περιοχή της Λάρισας.

Επιστροφή στην Ελλάδα

Η επίσημη τελετή επιστροφής των 10.600 αρχαιοτήτων, που ανασκάφηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα το 1941, πραγματοποιήθηκε στο Pfahlbau Museum, στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης και οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται. Ορισμένα από αυτά τα ευρήματα επεστράφησαν τον Ιούλιο 2014, όταν η Γερμανική Κυβέρνηση παρέδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού τις αρχαιότητες που είχαν ανασκαφεί – κλαπεί από την περιοχής της Μαγνησίας, από τη Μαγούλα Βισβίκη στην περιοχή του Βελεστίνου και από 38 προϊστορικές θέσεις από τα περίχωρα της Λάρισας, θέσεις γνωστές στη διεθνή βιβλιογραφία από τις μετέπειτα έρευνες.

Η έρευνα για τον εντοπισμό των κλαπέντων ευρημάτων ξεκίνησε από την παρατηρητικότητα μιας αρχαιολόγου που σπούδαζε στη Γερμανία, της Αγγελικής Ντούζουγλη από τη δεκαετία του ’70, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στον εντοπισμό και την επιστροφή τους στα πάτρια.

Παράλληλα, καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί μεγάλο τμήμα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό πολέμου και στη συνέχεια να επαναπατριστούν οι προϊστορικοί θησαυροί, που φυγαδεύτηκαν στη Γερμανία μέσα σε κιβώτια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου