ΤΟΠΙΚΑ

Καραμπόλες και «σφήνες» ενόψει κάλπης

καραμπόλες-και-σφήνες-ενόψει-κάλπη-712096

Ποιοι προβάρουν το «κοστούμι» του υποψηφίου δημάρχου στους Καλλικρατικούς Δήμους της Μαγνησίας- Τι λένε τα κομματικά επιτελεία σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Εκλογικές ετοιμασίες με τα κόμματα να παίρνουν θέσεις μάχης, να κόβουν και να ράβουν λίστες, να πραγματοποιούν συζητήσεις, αλλά και… να αποθαρρύνουν φιλοδοξίες που μπορεί να προκαλέσουν εσωστρέφεια.

Η κινητικότητα είναι έντονη σε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει ή …διαρρεύσει οτιδήποτε για κανέναν Δήμο.

Τα πρώτα πάντως ονόματα εν δυνάμει υποψηφίων δημάρχων έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν ακόμη για να ανακοινώσουν προθέσεις και φιλοδοξίες.

Δυσκολεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ…

Στο κυβερνών κόμμα, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούνιο δημοσιοποιήθηκε η πολιτική βούληση για τη συνεργασία και συμπόρευση με άλλες δυνάμεις και με το βλέμμα «καρφωμένο» κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, έχει περάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ακόμη βρίσκονται στο «σημείο μηδέν».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαζόμαστε. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όπως πρέπει. Αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών να δημιουργεί αξιώσεις για νικηφόρα αποτελέσματα» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συντονιστής της ΝΕ Κώστας Βογιατζής, στην επισήμανση ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για τον Δήμο Βόλου, που καταγράφονται έντονες εσωτερικές διαφωνίες.

Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε για τους υπόλοιπους Καλλικρατικούς ΟΤΑ.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για τη στήριξη του συνδυασμού της Μαρίας Σαμαρά στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, του Πέτρου Βαφίνη στην Αλόννησο και του πρώην αντιδημάρχου Δημ. Τσούτσα στον Δήμο Αλμυρού. Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τις προθέσεις της Κατερίνας Τσερκέζη που είχε στηριχθεί την προηγούμενη φορά ως υποψήφια δήμαρχος στην περιοχή και εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος. Για τους υπόλοιπους ΟΤΑ αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις από τις κατά τόπους οργανώσεις, πριν ληφθούν αποφάσεις

Σε εξέλιξη οι ζυμώσεις στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία, σ’ ό,τι αφορά τον Δήμο Βόλου η ΝΟΔΕ Μαγνησίας έχει προκρίνει την υποψηφιότητα της Νάνσυς Καπούλα.

Στον Δήμο Αλμυρού για τη ΝΔ είναι αυτονόητο ότι θα στηριχθεί ο δήμαρχος Δημ. Εσερίδης, που είναι «γέννημα – θρέμμα» της κεντροδεξιάς παράταξης. Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον νυν δήμαρχο Δημ. Νασίκα.

«Όπου υπάρχει εκλεγμένος δήμαρχος που προέρχεται από τη ΝΔ, δεν υφίσταται θέμα για εμάς να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο», ήταν η επισήμανση στελέχους της γαλάζιας παράταξης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, η πλειονότητα των αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ συμπορεύεται με τον νυν δήμαρχο Πατή Κουτσάφτη και αυτό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί τώρα.

Για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου εξετάζεται σοβαρά η υποψηφιότητα του Δημ. Παρρησιάδη, ενώ δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί συνδυασμού και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απ. Διαννέλος.

Στη Σκιάθο ο δήμαρχος Δημ. Πρεβεζάνος για τη ΝΔ είναι «αδιαπραγμάτευτος» και η στήριξη είναι αυτονόητη, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη και του δημάρχου Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδη εφόσον φυσικά ο ίδιος συνεχίσει για μία ακόμη θητεία.

Στην Αλόννησο μέχρι στιγμής, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από στέλεχος της ΝΔ. Δεν αποκλείεται η ΝΟΔΕ ατύπως να «συνταχθεί» με τον σημερινό δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Η «ανθρωπογεωγραφία» υποψηφίων στο ΚΙΝΑΛ

Ενώ θα περίμενε κανείς μετά την ανακοίνωση του Απ. Παπαδούλη στον Δήμο Βόλου στο ΚΙΝΑΛ να υπάρξει ενεργοποίηση για τους υπόλοιπους ΟΤΑ κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σε συνεννόηση με τη Χαριλάου Τρικούπη η νομαρχιακή οργάνωση δεν προτίθεται να ανακοινώσει στηρίξεις ή χρίσματα σε Καλλικρατικούς Δήμους, προκειμένου να μην τροφοδοτήσει εσωστρέφεια. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε «χαρτογραφώντας» πολιτικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στους περιφερειακούς Δήμους.

Οι Δήμοι Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου είναι εκείνοι που δυσκολεύουν κυρίως το επιτελείο του ΚΙΝΑΛ τοπικά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι του ενός. Στον Δήμο Αλμυρού δεν κρύβει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Βαγ. Χατζηκυριάκος, ο οποίος δήλωσε «παρών» στη συνέλευση που έγινε από την παράταξή του «Δημοτική Πρωτοβουλία». Στελέχη του ΚΙΝΑΛ ωστόσο δεν έχουν εγκαταλείψει τις συζητήσεις με τον πρώην αντιδήμαρχο Δημ. Τσούτσα για τον οποίο θετικές γνώμες υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Κινήματος Αλλαγής έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολωτικές καταστάσεις, το πιθανότερο είναι να μην ανακοινωθεί στήριξη σε κανέναν δημοτικό συνδυασμό ώστε να «αποφασίσει η τοπική κοινωνία».

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου αντίστοιχα η απόφαση του νυν δημάρχου Νίκου Φορτούνα να δώσει εμμέσως πλην σαφώς το «δαχτυλίδι» στον αντιδήμαρχο Μιλτιάδη Παπαδημητρίου για να ηγηθεί εκείνος του συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή. Διασταυρωμένες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι συνδυασμό ετοιμάζεται να κατεβάσει και ο πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου και Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης, πρώην συνεργάτης του κ. Φορτούνα που έχει ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και καιρό από την παράταξη της σημερινής δημοτικής αρχής.

Στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου μέλημα του ΚΙΝΑΛ είναι να μη διαταραχθούν οι πολιτικές ισορροπίες. Στον μεν πρώτο Δήμο ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας προέρχεται μεν από τη ΝΔ, αλλά στηρίζεται από μεγάλο μέρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ στη Ζαγορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο δήμαρχος Π. Κουτσάφτης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά στηρίζεται και συνεργάζεται με ένα μεγάλο μέρος στελεχών της ΝΔ. Στον Δήμο Σκιάθου το ΚΙΝΑΛ θέλει για υποψήφιο τον Θοδωρή Τζούμα, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ενώ στη Σκόπελο δεν θα έλεγε όχι στη νυν αντιδήμαρχο Αθηνά Ντάκη, αν και παραμένει σε εκκρεμότητα ακόμη αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος Χρ. Βασιλούδης. Εφόσον το επιθυμεί και θα είναι εκ νέου υποψήφιος θα στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ στην Αλόννησο ο νυν δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης.

Συλλογικές αποφάσεις στο ΚΚΕ

Τέλος, αλλαγή σκυτάλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει για το ΚΚΕ στον Βόλο με ηλικιακή και στελεχιακή ανανέωση. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απόστολος Νάνος είναι πολύ πιθανό να παραδώσει τη σκυτάλη στον σημερινό βουλευτή του ΚΚΕ Κων. Στεργίου. Παρότι στο ΚΚΕ οι υποψηφιότητες θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων, ο Απ. Παπαϊωάννου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου αν θελήσει θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στην περιοχή με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ στον Δήμο Αλμυρού ο επικεφαλής της ΛΑΣ Σάββας Τσόγκας έχει δηλώσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι διατεθειμένος να υπηρετήσει τη ΛΑΣ από όποια θέση». Για τους υπόλοιπους Δήμους αναμένεται να συνεδριάσουν οι τοπικές οργανώσεις, οι οποίες θα προτείνουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου