ΤΟΠΙΚΑ

Εξακόσια είκοσι περιστατικά Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία

εξακόσια-είκοσι-περιστατικά-αλτσχάι-712423

«Γνωρίζω -Φροντίζω –Υποστηρίζω». Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε χθες στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στο δημαρχείο του Βόλου για την άνοια. Στο Βόλο και τη Μαγνησία την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί με τεστ μνήμης 620 περιστατικά ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και 80 περιστατικά ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης στην καθημερινότητά τους είναι υπό διερεύνηση.

Η διακεκριμένη επιστήμων Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ανοιας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών, που μίλησε στην εκδήλωση, επισήμανε ότι το 98% των περιστατικών με άνοια αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ πάντοτε πάνε προς το χειρότερο. Ζουν πάρα πολλά χρόνια και έχουν υψηλές απαιτήσεις φροντίδας. Χρειάζονται δηλαδή νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική φροντίδα, δομές και υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νόσος αφορούσε πάντοτε το 5-6% των ανθρώπων πάνω από τα 65 ετών ενώ τα κρούσματα που αφορούσαν σε προγεροντικές μορφές της νόσου και παρουσιάστηκαν σε άτομα ηλικίας 35 και 40 ετών ήταν μεμονωμένα.

Η κα. Σακκά τόνισε ότι για την εκδήλωση της νόσου παίζουν ρόλο τα γονίδια αλλά όχι τα κληρονομούμενα. Για την πρόληψη η ίδια επισήμανε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό να ασκεί κανείς το μυαλό του με σταυρόλεξα και μεταξύ άλλων επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ τόνισε ότι σημαντική είναι και η φυσική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

«Τα περιστατικά με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους λόγω απώλειας μνήμης είναι πάρα πολλά», επισήμανε από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Αντιμετώπισης Αλτσχάιμερ Βόλου Μάγδα Σουσουρή.

Επικαλούμενη τα στοιχεία των καταγραφών από τα τεστ μνήμης της τελευταίας διετίας που αφορούν σε συνολικά περίπου 620 πάσχοντες η ίδια επισήμανε ότι «θέλουμε να γινόμαστε όλοι και καλύτεροι, να έχουμε καινούργιες γνώσεις σε ό, τι αφορά την άνοια να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που περιθάλπουν τους πάσχοντες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου